HITNE MJERE ZA UŠTEDU Velika Britanija mogla bi ostati bez električne energije

Ilustracija: Pixabay

Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tijekom zime, kada bi se niske temperature moglo poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je u utorak Bloomberg News, navodeći kao izvor ljude upoznate s planovima Vlade.

Prema “razumnog scenariju najlošijeg slučaja” britanske vlade, nedostatak kapaciteta električne energije mogao bi iznositi oko šestine vršne potražnje, i to čak i nakon što su u pogon hitno stavljene elektrane na ugljen.

Prema tim prognozama, zajedno s ispodprosječnim temperaturama i smanjenim uvozom električne energije iz Norveške i Francuske, Velika Britanija bi se u siječnju mogla naći u situaciji u kojoj će možda na četiri dana trebati pokrenuti hitne mjere za uštedu plina, navodi se u izvješću.

Ministarstvo poslovne, energetske i industrijske strategije nije odmah Reutersu odgovorilo na zahtjev za komentar.



Bloombergova vijest dolazi nakon što je središnja britanska banka prošlog tjedna upozorila da je Britanija na putu dugotrajne recesije, budući da dosad nezabilježeno visoke cijene energije potiču godišnju inflaciju prema 13 posto, a bilo kakav politički odgovor na to ometa utrka za izbor novog premijera 5. rujna.

Dok europske vlade nastoje smanjiti upotrebu plina i povećati zalihe nakon ruske invazije na Ukrajinu, britanska vlada podijeljena je u zaraćene tabore, predvođene s jedne strane ministricom vanjskih poslova Liz Truss te s druge bivšim ministrom financija Rishi Sunakom, koji su se u kampanji za mjesto sljedećeg britanskog premijera sukobili oko toga kako odgovoriti na potencijalnu krizu s električnom energijom.

Dobrotvorne organizacije, poslovna udruženja i političari pozvali su Truss i Sunaka da iznesu mjere pomoći kako bi pomogli Britancima da se nose s prognoziranim 82-postotnim rastom cijena energije u listopadu.

 

Komentari