HDZ BiH pozvao RH da nastavi s internacionaliziranjem hrvatskog pitanja u BiH

Pixabay

Vodeći HDZ BiH pozvao je vlasti Hrvatske da nastave s internacionaliziranjem hrvatskoga pitanja u BiH reagirajući na jučerašnji istup bošnjačke SDA koja je osudila najavu predsjednika Zorana Milanovića da kršenje Daytona bude tema sjednice hrvatskog Vijeća nacionalne sigurnosti.

“Stalno kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma kroz negiranje konstitutivnosti i prava konstitutivnih naroda činjenice su današnje Bosne i Hercegovine, a ponašanje su vodećih bošnjačkih političara i političkih opcija. HDZ BiH pozdravlja i poziva na daljnju internacionalizaciju izazova s kojima su Bosna i Hercegovina i hrvatski narod u BiH suočeni”, navodi se u priopćenju HDZ-a BiH.

Pri tome su osudili ‘neutemeljene napade SDA na vodstvo Republike Hrvatske’ čime se, kako tvrde, narušavaju bilateralni odnosi dviju država zbog političke koristi bošnjačke stranke.

HDZ BiH navodi kako su Republika Hrvatska i njezino vodstvo snažan i prepoznat partner Bosne i Hercegovine koji se stalno zauzimaju napredak BiH prema članstvu u Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu.



Vodeća hrvatska politička stranka u BiH opetovala je svoje zauzimanje za nastavkom europskog puta zemlje.

Stranka SDA na vlasti u BiH osporila je u petak pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u toj zemlji a izrijekom su osudili inicijativu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića da to bude tema sjednice Vijeća nacionalne sigurnosti (VNS) Hrvatske.
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović među temema za sjednicu VNS-a predložio je i sustavno kršenje Daytonskog sporazuma na štetu hrvatskog naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Komentari