Hashem Abedi brat atentatora iz Manchestera osuđen na doživotni zatvor

profimedia

Tri godine nakon samoubilačkog atentata u Manchesteru, britansko pravosuđe je u četvrtak na doživotni zatvor od minimalno 55 godina osudilo brata bombaša samoubojice jer mu je pomogao pripremiti eksploziju u kojoj su ubijene 22 osobe i stotine su ranjene na izlasku s koncerta.

U ožujku je sud Old Bailey optužio Hashema Abedija  (23) za ubojstva 22 osoba u atentatu za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Islamska država (IS), a izveden je ispred dvorane u kojoj je koncert održala američka pop zvijezda Ariana Grande.

Mladi Britanac libijskog podrijetla je također osuđen i za pokušaj ubojstva i ugrožavanja tuđih života.

Doveden iz strogo čuvanog zatvora Belmarsh, optuženi je odbio ući u dvoranu na izricanje presude u kojoj su bile i obitelji žrtava. Nitko ga nije pravno zastupao jer je otpustio tim branitelja.



Abedi je imao manje od 21 godine u vrijeme atentata. “Doživotni zatvor predstavlja pravednu kaznu”, ocijenio je sudac Jeremy Baker tijekom izricanja presude.

Rekao je da je optuženi podjednako kao brat kriv za okrutne zločine. “To nije bila slučajna nesreća već rezultat temeljitog planiranja”, objasnio je i kao otežavajuću okolnost naveo da su metom atentata bili uglavnom mladi ljudi.

Komentari