Guterres poziva države da spašavajući gospodarstva podrže zelene politike

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u utorak je, uoči Dana planeta Zemlje, pozvao vlade da ekonomska rješenja za gospodarstva stradala zbog pandemije koronavirusa usmjere prema borbi protiv klimatskih promjena što je goruće pitanje.

Dok se u svjetskoj ekonomiji vodi borba između investitora koji žele zelene poticaje s jedne strane i lobista koji žele oslabiti ekološke regulacije s druge, Guterres poziva vlade da uskrate financijsku pomoć onim industrijama koje teško onečišćuju planet.

“Ovog Dana planeta Zemlje sve su uči uprte u pandemiju covida-19, najveći ispit koji je svijet vidio od Drugog svjetskog rata”, priopćio je bivši portugalski premijer uoči tog dana koji se u srijedu obilježava po 50. put.

“No postoji i druga, dublja hitna situacija, a to je ekološka kriza planete koja je u tijeku”.



Dan planeta Zemlje, prvi put održan 1970. godine, ovaj je put potaknuo mnoge tvrtke, političare i ekonomiste da vlade pozovu na zeleni oporavak od pandemije.

Ogromni ekonomski paketi poticaja koje su za sada lansirale Sjedinjene Države, Kina i europske vlade usredotočili su se na saniranje štete na postojećim industrijama i smanjivanju prijetnje od depresije svjetskog gospodarstva.

No ministri iz Njemačke, Francuske i drugih zemalja Europske unije prošli su tjedan podržali ideju da se buduće intervencije usklade s klimatskim ciljevima, kao što zagovaraju ekološke organizacije diljem svijeta.

Jedan od prvih primjera povezivanja mjera za spas ekonomije s klimatskim ciljevima je u Austriji gdje je ministrica okoliša Leonore Gewessler prošli tjedan objavila da državna potpora aviokompaniji Austrian Airlines mora biti u skladu s ekološkim ciljevima.

Financijska pomoć je uvjetovana znatnim smanjenjem broja kratkih letova, korištenjem goriva manje štetnog za okoliš te izmjena poreza za zračni promet, rekao je glasnogovornik austrijskog ministarstva.

Guterres je pri preuzimanju kormila UN-a u siječnju 2017. naglasio da su mu klimatska pitanja na vrhu prioriteta, a u utorak je poručio da vlade trebaju iskoristiti svoje fiskalne instrumente kako bi potaknule promjenu sa „sivog na zeleno“ gospodarstvo.

“Kad se novac poreznih obveznika koristi za spas tvrtki, to mora biti povezano sa stvaranjem zelenih radnih mjesta i održivim razvojem”, naglasio je Portugalac.

“Javna sredstva trebaju se koristiti za budućnost, ne prošlost, te ići u održive sektore i projekte koji pomažu okolišu i klimi”.

Komentari