Grossi upozorava: Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje “potpuno izmakla kontroli”

Twitter

Direktor UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi upozorio je da je najveća europska nuklearna elektrana u Ukrajini “potpuno izmakla kontroli” i uputio hitnu molbu Rusiji i Ukrajini da što prije dozvole stručnjacima da posjete taj kompleks radi stabilizacije stanja i kako bi se izbjegla potencijalna nuklearna katastrofa, javlja AP.

Grossi je u intervjuu u utorak za Associated Press rekao da je situacija svakim danom sve opasnija u elektrani u Zaporožju, u gradu Enerhodar na jugoistoku zemlje, koju su ruske trupe zauzele početkom ožujka ove godine.

– Svaki princip upravljanja nuklearnom sigurnosti je prekršen u elektrani – rekao je on. “Ono što se događa je izuzetno ozbiljno i opasno.”

Grossi je naveo mnoga kršenja sigurnosti u elektrani, dodajući da se nalazi “na mjestu gdje je aktivan rat”, u blizini teritorija pod kontrolom ruskih snaga.Fizički integritet tvornice nije poštovan, rekao je on, navodeći granatiranje na početku rata kada su je Rusi zauzeli kao i informacije koje su dolazile iz Ukrajine i Rusije u kojima su se međusobno optuživali za napade na Zaporožje.

– Sada na terenu imamo paradoksalnu situaciju u kojoj je elektrana pod vojnom kontrolom Rusije, ali njeno ukrajinsko osoblje nastavlja voditi svoje nuklearne operacije, što dovodi do neizbježnih trenutaka trvenja i navodnog nasilja – rekao je on.

Iako IAEA ima neke kontakte s osobljem, oni su “nedovoljni i neujednačeni.”

 

Komentari