Grlić Radman za reciprocitet sa Slovenijom kada se poboljša epidemiološka situacija

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u petak da je za reciprocitet u prelasku granice sa Slovenijom, ali tek kada se poboljša epidemiološka situacija u susjednoj zemlji.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je ranije u petak rekao da bi režim prijelaza granice s Hrvatskom u vrijeme epidemije covida-19 trebalo regulirati na recipročnoj osnovi, što sada nije slučaj.

Slovenija omogućava odlazak u Hrvatsku na najviše 12 sati bez PCR testa u povratku, a Hrvatska traži negativan test ili karantenu, osim za izuzetke kao što su prekogranični radnici.

“Nije problem u samoj tehnici otvaranja reciprociteta, ali pratimo situaciju i kako se poštuju mjere”, rekao je Grlić Radman i podsjetio da se ni između slovenskih pokrajina ne može putovati posve slobodno.



“Zdravlje ljudi je najvažnije…Idemo u smjeru tog dogovora, ali treba se strpiti i ne može se ništa dogoditi preko noći”, istaknuo je na konferenciji za novinare.

Slovenski premijer Janez Janša je u petak upozorio da trenutna epidemiološka situacija i njeni trendovi u Sloveniji “nisu dobri”, a stanje otežava i pojava engleskog soja za koji se utvrdilo da je u zemlji prisutan i kruži još od kraja prošle godine.

Slovenija je zbog visoke stope zaraženih na epidemiološkoj karti Europe označena tamnocrvenom bojom, a Hrvatska crvenom.

U okviru prijedloga o koordiniranom pristupu za ograničavanje putovanja u suzbijanju pandemije, članice EU-a su u petak preporučile, da se ne putuje u ili iz tih područja.

Oni koji ipak budu putovali trebat će prije polaska na put obaviti testiranje na covid-19, a po dolasku na odredište otići u karantenu.

Budući da je cijela Europa crvena ili tamnocrvena, ne preporučuju se putovanja koja nisu nužna.

Najveći dio Europe obojen je trenutačno u crveno, dok su neki dijelovi tamnocrveni, između ostalih Portugal i Španjolska, Irska, jugoistočni dio Francuske, Slovenija, dio na tromeđi Njemačke, Češke i Poljske, Latvija i Estonija, južni dio Švedske.

Komentari