Grlić Radman u BiH: Nećemo dopustiti političke pokušaje kriminalizacije hrvatskih vojnih operacija

N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman osvrnuo se na postupke Tužiteljstva BiH te ih pozvao na procesuiranje brojnih zločina nad Hrvatima koje su počinile Vojska Republike Srpske i Armija BiH.

„Nećemo dopustiti bilo čije politički ciljane pokušaje kriminalizacije hrvatskih oslobodilačkih vojno redarstvenih operacija i hrvatskih najviših vojnih i policijskih zapovjednika. Siguran sam da ta zamolnica ne može staviti nikakvu stigmu“, rekao je Grlić Radman u Kreševu.

Napominje kako je Hrvatska u Domovinskom ratu oslobađala vlastiti teritorij od srpske agresije te kako je Haaško tužiteljstvo već istraživao zbivanja u akciji Bljesak čije procesuiranje u zamolnici sada traže vlasti BiH.

Izjavio je i kako će se analizirati sadržaj zamolnice nakon čega će se donijeti odluka.



Izrazio je zabrinutost zbog toga što pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine do sada nisu procesuirale brojne ratne zločine koje su nad tamošnjim Hrvatima počinile postrojbe Vojske Republike Srpske i bošnjačke Armije BiH.

„Očekujemo da će Tužiteljstvo BiH procesuirati sve zločine kako bi bila zadovoljena pravda. Zabrinuti smo što ti slučajevi još nisu pokrenuti”, rekao je Grlić Radman.

“Imate Križančevo selo gdje je ubijeno 69 ljudi, u Travniku je u jednome danu ubijeno 112 Hrvata, Buhine Kuće, zatim Briševo sa 67 ubijenih. Za Bugojno tražimo gdje su ti nestali“, dodao je.

Napominje i kako se u Bugojnu traga za još 15 najprije zarobljenih a onda nestalih i ubijenih najviših hrvatskih i vojnih dužnosnika iz ovoga srednjobosanskog gradića.

Ministar Gordan Grlić Radman nalazi se u Kreševu gdje je kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića zajedno s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem presjekao vrpcu Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine u čijoj je izgradnji Hrvatska financijski pomogla.

Grlić-Radman posjetio je i Tomislavgrad gdje se susreo s premijerom Hercegbosanske županije Ivanom Vukadinom i načelnikom općine Ivanom Buntićem, te je obišao požarišta koje su prije nekoliko dana gaslili hrvatski kanaderi.

„Hrvatska je pomogla taj kraj s jednakim entuzijazmom kako bi to učinila u susjednim sredinama u Republiici Hrvatskoj. To smo učinili na poziv dužnosnika Hercegbosanske županije i Hrvatskog narodnog sabora kao znak solidarnosti, ali i zajedništva“, zaključio je Grlić Radman.

Komentari