Grlić Radman: Bilo kakav pokušaj promjene Daytonskog sporazuma neprihvatljiv je za Hrvatsku

N1

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

Ondje je izjavio kako bi izmjene Daytonskog sporazuma bile „katastrofalne za mir u cijeloj Europi“. No smatra ohrabrujuće što su „kao posljedica prijeke potrebe i traumatičnih iskustva u ovoj regiji razvijeni alati za rješavanje problema dijalogom i pregovorima“ te je uz Daytonski spomenuo i Erdutski sporazum iz 1995.

Daytonski sporazum nazvao je najvažnijim mirovnim sporazumom potpisanim nakon Drugog svjetskog rata te naglasio kako je njime zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini, a njegov Aneks 4 jamči jednakost triju konstitutivnih naroda.

„Važnost Daytonsko-pariškog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu i danas je nemjerljiva i bilo kakav pokušaj njegove promjene neprihvatljiv je za Hrvatsku“ rekao je te upozorio na pokušaje dovođenja tog dogovor u pitanje od strane pojedinih političkih struktura unutar BiH .



Šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako unutar EU postoji konsenzus oko uključivanja jugoistočne Europe u EU te naglasio kako je Vijeće EU-a odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom donijelo upravo tijekom hrvatskog predsjedanja.

Iako Bugarska formalno blokira pregovore sa Sjevernom Makedonijom tvrdeći da makedonski jezik nije odvojen od bugarskog, već samo njegov dijalekt, Radman ostaje optimističan te smatra kako će se ti problemi uskoro riješiti.

„Ohrabreni smo činjenicom da se razgovori odvijaju na najvišim političkim razinama. To je put naprijed – bilateralni dijalog. Europski način rješavanja problema u kojemu se kompromis ne vidi kao znak slabosti“, zaključio je Grlić Radman.

Komentari