Grčkoj isporučen prvi naručeni borbeni avion Dassault Rafale

Ilustracija Tim Felce (Airwolfhound)

Grčko ratno zrakoplovstvo primilo je prvi od ukupno 18 naručenih borbenih aviona Rafale.

Grčka je time postala i prvi strani europski korisnik francuskog borbenog aviona Dassault Rafale.

Zanimljivo i kako je prvi Rafale stigao Grčkoj vrlo brzo, čak šest mjeseci otkako je potpisan ugovor. Usporedbe radi, prvi hrvatski Rafalei očekuju se tek 2024. godine, a ugovor unatoč završenom natječaju, još nije potpisan.

Prvi Rafale predan je Grčkoj u bazi u Istresu, na jugu Francuske gdje se nalazi ispitni centar za letenje. Riječ je o rabljenom zrakoplovu koji je pripadao je francuskom ratnom zrakoplovstvu.



Osim što je Grčka prvi slučaj u kojem Rafale kupuje strani europski korsnik (dakle, ne računajući Francusku), ovo je i prvi put da se takav zrakoplov prodaje rabljen, dok je Hrvatska prva kojoj je tako nešto ponuđeno.

Grčko-francuski dogovor uključuje 12 rabljenih i šest novih Rafale, koje će Grčka platiti oko 2,5 milijardi eura. Za preostalih 17 zrakoplova očekuje se kako trebaju biti isporučeni do rujna 2023.

“Ovaj izbor pokazuje da je moguća alternativa američkim proizvodima”, izjavio je izvršni direktor Dassault Aviation, Eric Trappier te naglasio “kvalitetu strateških odnosa između Francuske i Grčke”.

Grčka je već dugogodišnji korisnih Dassaultovih aviona te koristi 40 komada zrakoplova Mirage 2000.

Grčka se ubrzano naoružava uslijed pogoršanih odnosa sa Turskom, a osim naručenih Rafalea, Grčka je modernizirala svoje američke F-16 zrakoplove na najnoviji F-16V Viper standard, ekvivalent novoproizvedenom blocku 70.

Od svojih najvećih saveznika i prodavča oružja, SAD-a i Francuske, Grčka je također nedavno naručila znatan broj brodova za mornaricu. Uz to naručila je stotine oklopnih vozila iz SAD-a.

Komentari