Grčka kupuje šest dodatnih borbenih aviona Rafale

Ilustracija Tim Felce (Airwolfhound)

Nakon inicijalne narudžbe od 18 borbenih aviona, Grčka je odlučila dokupiti još šest zrakoplova Rafale. 

Grčki premijer Kiriakos Micotakis još je u subotu 12. rujna nagovijestio kako namjeravaju povećati narudžbu na 24 borbena zrakoplova.

“Najavio sam kupnju 18 Rafalea, no uskoro će ih biti 24”, rekao je na međunarodnom sajmu automobila u Solunu.

A danas je nardžbu potvrdila i francuska strana.



“Izvrsna novost: Grčka je upravo iznijela nakanu o kupnji dodatnih šest Rafalea. Idemo zajedno naprijed u izgradnji istinske europske autonomije”, tvitala je Francuska ministrica obrane Florence Parly.

Inicijalni grčko-francuski dogovor uključivao je 12 rabljenih i šest novih zrakoplova Rafale, koje će Grčka platiti oko 2,5 milijardi eura.

Za dodatnih šest zrakoplova nije poznato je li riječ o rabljenim ili novih zrakoplovima. No budući da Francuska i dalje proizvodi nove Rafale i za vlastite potrebe, vrlo je vjerojatno da je riječ o novim zrakoplovima.

Grčka je već dugogodišnji korisnih Dassaultovih aviona te koristi 40 komada zrakoplova Mirage 2000.

Prvi Rafale predan je Grčkoj u krajem srpnja ove godine u u bazi u Istresu, na jugu Francuske gdje se nalazi ispitni centar za letenje.

No budući da je grčki premijer Micotakis nedavno izjavio kako će prvi Rafale poletjeti grčkim nebom prije kraja godine, možemo pretpostaviti da taj jedan Rafale još nije isporučen Grčkoj.

Za preostalih 17 zrakoplova očekuje se kako trebaju biti isporučeni do rujna 2023.

Alternativa američkim proizvodima

Iako francuska ministrica Parly spominje “europsku autonomiju”, Grčka uz francuske Rafale i Mirage raspolaže s američkim zrakoplovima F-4 Phantom te F-16 od kojih je zadnje modernizirala na najnoviju Viper varijantu, ekvivalent blocku 70.

Uz to Grčka koristi i velik broj američke navalne i kopnene tehnike, a očekuju i dolazak velikog broja naručenih američkih transportera.

Grčka se zadnje vrijeme ubrzano naoružava uslijed pogoršanih odnosa sa Turskom.

Hrvatska treći europski korisnik

Treći europski korisnik Rafale uskoro će biti Hrvatska s obzirom da je ministar Božinović najavio prve primjerke za dvije godine, a kroz tri godine Hrvatsko ratno zrakoplovstvo raspolagat će sa čak osam Rafalea.

Komentari