Grčka i Turska uspostavile vruću liniju za izbjegavanje sukoba u Sredozemlju

NATO saveznici Grčka i Turska uspostavili su mehanizam za izbjegavanje slučajnih sukoba u istočnom Sredozemlju, rekao je u četvrtak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, što je dio napora da se ublaži spor oko energetskih resursa u regiji.

Njemačka predvodi diplomatske napore za širi dijalog i čelnici EU-a sastaju se u Bruxellesu da rasprave o tome kako izbjeći svaku eskalaciju zbog potrage za plinskim nalazištima.

Stoltenberg je rekao da sporazum između Turske i Grčke uključuje vruću liniju za izbjegavanje nesreća u moru i zraku.

“Pozdravljam uspostavu vojnog mehanizma za izbjegavanje sukoba, postignutog konstruktivnim angažmanom Grčke i Turske”, rekao je u izjavi.



“Taj sigurnosni mehanizam može pomoći u stvaranju prostora za diplomatske napore na rješavanju temeljnog spora i spremni smo ga dalje razvijati, dodao je.

Izbjegavanje sukoba u vojnom bi rječniku značilo uspostavu komunikacijske veze između suparničkih vojski kao što je to SAD učinio s Rusijom u Siriji.

Pregovori u sjedištu NATO-a djelomice su potaknuti lakšim sudarom između turske i grčke fregate i pojačanim vojnim vježbama njihovih mornarica u Sredozemnom moru.

Komentari