Građani Bihaća protive se ponovnom otvaranju kampa za migrante ‘Bude li nužno, sami ćemo se organizirati i fizički spriječiti svaki pokušaj smještaja’

Ilustracija Foto: Cropix

Posebni predstavnik glavne tajnice Vijeća Europe za migracije i izbjeglice Drahoslav Štefanek pokušao je u ponedjeljak uvjeriti lokalne vlasti i građane Bihaća u nužnost ponovnog otvaranja nekadašneg kampa za prihvat ilegalnih migranata u tom gradu, no za to nije dobio potporu.

Štefanek, koji je ranije obnašao dužnost voditelja ureda Vijeća Europe u BiH, sada je doputovao u novoj ulozi, nakon eskalacije migrantske krize prouzročene činjenicom da veliki broj migranata tamo u zimskim uvjetima boravi na otvorenome ili u improviziranim šatorskim naseljima.

Štefanek je prvog dana posjeta u Bihaću pokušao posredovati ne bi se ponovo otvorio kamp “Bira”, kojega su lokalne vlasti odlučile zatvoriti u rujnu prošle godine. Obrazloženje za to bila je tvrdnja kako boravak velikog broja ilegalnih migranata u samom gradu ugrožava njegove stanovnike koji se osjećaju nesigurno.

Migranti iz Bihaća su nakon toga premješteni u šatorsko naselje u selu Lipa udaljenom od Bihaća dvadesetak kilometara, no i to je naselje rasformirano u prosincu prošle godine. Nakon toga su stotine migranata boravile na otvorenome, da bi im potom privremeni sješaj bio osiguran u šatorima koje je postavila vojska.



Istodobno su u krugu nekadašnjeg kampa “Bira” ostali deseci kontejnera u kojima sada nema nikoga. Dužnosnici Europske unije opetovano su apelirali na vlasti u BiH da privremeno otvore “Biru” dok se u Lipi ne uspostavi planirano kontejnersko naselje u kojemu bi migranti mogli boraviti i tijekom zime uz osigurano grijanje.

Bihaćki aktivist i bivši gradski vijećnik Sej Ramić ustvrdio je kako je i Štefanek na tome inzistirao, no građani i lokalne vlasti ostaju na stajalištu da je povrataka migranata u Bihać neprihvatljiv.

“Pokušao nas je uvjeriti da bi to bilo privremeno smještanje migranata. Znamo mi što znači njihovo privremeno. Ovo sada više nije samo pitanje Bihaća, već cijele Bosne i Hercegovine, a možda i regije”, kazao je Ramić kako ga citira portal “Dnevnog avaza”.

Najavio je kako će se Bišćani, bude li nužno, sami organizirati i fizički spriječiti svaki pokušaj da se migrate ponovo smjesti u “Biru”.

Štefanek će u BiH boraviti do kraja tjedna te će, uz kampove u Unsko-sanskoj županiji, obići i one u okolici Sarajeva, gdje su prošlog tjedna zabilježeni ozbiljni izgredi kada su se stotine migranata iz prihvatnog centra u mjestu Blažuj sukobili međusobno i s policijom.

Procjene policijskih agencija u BiH su kako tamo trenutačno boravi više od sedam tisuća ilegalnih migranata, a za stotine njih nema mjesta u prihvatnm centrima pa borave u napuštenim objektima i šatorima.

Komentari