Gotovo 100 milijuna Amerikanaca već glasalo na izborima. Analitičari podijeljeni oko toga kome idu u korist: Trumpu ili Bidenu

Gotovo 100 milijuna Amerikanaca već je glasalo na predsjedničkim izborima uoči izbornog dana 3. studenog.

Više od 90 milijuna Amerikanaca već je glasalo poštom ili prijevremeno osobno na biralištima, navodi nestranački U.S. Election Project.

U Teksasu je glasalo 10 milijuna, više nego prije četiri godine.

Oko 8.3 milijuna glasalo je na Floridi, a biračka mjesta za prijevremeno glasanje otvorena su u nedjelju u brojnim većim okruzima.



U New Yorku su ovo prvi izbori na kojima se moglo prijevremeno glasati, a dosad je glasalo više od tri milijuna ljudi.

Rano vodstvo Bidena 

No analitičari su podijeljeni oko toga je li poplava ranih glasova dobra vijest za republikanskog predsjednika Donalda Trumpa ili demokratskog izazivača Joea Bidena.

Demokrati su dominirali slanjem glasova poštom nakon što su Trump i republikanci osudili tu praksu. No čini se da je više republikanaca nego demokrata prijevremeno osobno glasalo na biračkim mjestima.

Neke savezne države, poput Floride, prebrojavaju rane glasove prije izbornog dana i objavljuju rezultate čim se birališta zatvore pa bi to moglo rezultirati ranim vodstvom Bidena.

Druge države, uključujući Pennsylvaniju neće početi prebrojavati rane glasove do izbornog dana pa čak i dana kasnije, što znači da bi Trump mogao biti u vodstvu prije nego što se prebroje ti glasovi.

Nacionalne ankete pokazuju da Biden ima prednost od devet posto nad Trumpom u posljednjem vikendu izborne kampanje.

Bivši potpredsjednik također je ispred Trumpa u ključnim “swing” državama i nastoji preokrenuti rezultat u tradicionalno republikanskim državama poput Georgije i Teksasa.

Komentari