Golem projekt britanske vlade: Do 2030. tri milijuna kućanstava bi se trebalo grijati na vodik

Pixabay

Britanska vlada ovih dana radi na velikom projektu kojim bi se čak 3 milijuna kućanstava diljem zemlje počelo koristiti niskougljičnim vodikom za zagrijavanje svojih domova. Cilj je da se to dogodi do 2030.

Kakvu to ideju ima vlada?

Vlada je objavila svoje dugo očekivane planove za gospodarstvo temeljeno na vodiku,a za koje kažu da bi moglo vrijediti 900 milijuna funti do kraja desetljeća i stvoriti više od 9.000 radnih mjesta za visokokvalificirane.

Procjenjuje se da će industrija do 2050. vrijediti 13 milijardi funti i kreirati ukupno 100.000 novih radnih mjesta. U dokumentu strategije predlaže se da bi vodik mogao pokriti 20-35 posto britanske potrošnje energije do 2050. godine, pružajući čistu alternativu nafti i plinu.

Međutim, planove i dalje muči neizvjesnost o tome kako će vlada odrediti pravičnu subvenciju za projekte vrijedne više milijardi funti i hoće li se troškovi podmiriti s računa domaćinstava ili iz riznice. Vlada je obećala više jasnoće nakon industrijskih konzultacija kasnije ove godine.Otkud novac za ovo?

Međutim i dalje vlada neizvjesnost o tome kako će vlada odrediti pravičnu subvenciju za projekte vrijedne više milijardi funti i hoće li se troškovi podmiriti s računa domaćinstava ili iz riznice. Vlada je obećala više jasnoće nakon konzultacija s predstavnicima industrije kasnije ove godine.

Od vodika se dobiva oko dva posto energije u EU-u, od čega se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, što oslobađa 70-100 milijuna tona CO2 godišnje. Prema istraživanjima, obnovljivi izvori energije mogli bi biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

Uglavnom se upotrebljava kao sirovina u industrijskim procesima, ali i kao gorivo za svemirske rakete. U izvješću Europskog parlameta stoji da je nužno održavati i dodatno učvrstiti tehnološko vodstvo EU-a u području čistog vodika putem konkurentnog i održivog vodičnog gospodarstva, s integriranim tržištem vodika.

Imaju podršku parlamenta

Jednako tako ističe se potreba za strategijom EU-a za vodik koja bi obuhvatila cijeli vrijednosni lanac vodika, uključujući sektore potražnje i ponude, te bi bila usklađena s nacionalnim naporima za osiguravanje izgradnje infrastrukture za proizvodnju dovoljne količine dodatne obnovljive električne energije za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora i za smanjenje troškova vodika iz obnovljivih izvora.

Parlamrent naglašava da vodično gospodarstvo mora biti usklađeno s Pariškim sporazumom, klimatskim i energetskim ciljevima EU-a za 2030. i 2050., kružnim gospodarstvom, akcijskim planom za kritične sirovine te ciljevima održivog razvoja UN-a;

Parlament pozdravlja strategiju za vodik za klimatski neutralnu Europu koju je predložila Komisija, uključujući buduću reviziju Direktive o obnovljivoj energiji, kao i sve veći broj strategija i planova ulaganja za vodik u pojedinačnim državama članicama, piše Jutarnji list.

Komentari