Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni na novim rekordnim razinama

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni u veljači je dosegnula nove rekordne razine, potaknuta nastavljenim snažnim rastom cijena energenata, a u Hrvatskoj je blago premašila prosjek Unije, pokazalo je izvješće Eurostata.

Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u veljači je dosegnula rekordnih 6,2 posto, porastavši za 0,6 postotnih bodova u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

U eurozoni uvećana je za 0,8 postotnih bodova, na 5,9%, dosegnuvši novu najvišu razinu otkad se prikupljaju podaci. Eurostat je time podigao prvu procjenu, objavljenu početkom mjeseca, za 0,1 postotni bod.

U veljači prošle godine u EU su potrošačke cijene na godišnjoj razini uvećane 1,3%, a u eurozoni 0,9%.



Rekordna stopa inflacije najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za 32% u području primjene zajedničke europske valute, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Inflacija je na godišnjoj razini ubrzala u 25 zemalja članica EU-a, uključujući Hrvatsku, a usporila samo u Nizozemskoj i Poljskoj, pokazalo je izvješće.

Hrvatska u društvu Grčke i Italije

U drugom ovogodišnjem mjesecu dvoznamenkaste godišnje stope inflacije ponovno su bilježile Litva i Estonija, gdje su cijene poskočile 14% odnosno 11,6%.

Skupini se pridružila i Češka, s rastom potrošačkih cijena od 10%.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu i važnom hrvatskom trgovinskom partneru, rast cijena u veljači je ubrzao, na 5,5%, s 5,1% u siječnju, iako je izostao efekt niske poredbene osnovice u drugoj polovini 2020., povezan sa sniženom stopom PDV-a.

Istu godišnju stopu inflacije bilježila je u veljači i Austrija, a blizu je i Irska, s inflacijom od 5,7%.

U Hrvatskoj su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u veljači bile više za 6,3% nego u istom razdoblju godine ranije, što je, prema Eurostatovim podacima, najviša stopa njihova rasta od kolovoza 2008. godine kada je iznosila 7,1%. U siječnju je inflacija iznosila 5,5%, a u veljači prošle godine 0,7%.

Istu je stopu inflacije kao i Hrvatska u veljači ove godine bilježila i Grčka. Vrlo blizu je i Italija, također važan hrvatski trgovinski partner, s inflacijom od 6,2%.

Među ostalim najvažnijim hrvatskim trgovinskim partnerima u EU, Slovenija je u veljači imala godišnju inflaciju od 7%.

Najblaži rast potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu ponovno bilježilo drugo najveće gospodarstvo EU-a, ono Francuske, od 4,2%. Istu stopu inflacije imala je i Malta.

U skupinu s najblažom inflacijom svrstali su se i Portugal, Finska i Švedska, gdje su potrošačke cijene u usporedbi s istim mjesecom lani porasle za po 4,4%, pokazalo je izvješće Eurostata.

Komentari