GLOBALNO ZATOPLJENJE Na Antarktici izmjerene najveće temperature ikada

Na otoku Seymouru 9. veljače izmjerena je rekordna temperatura. Znanstvenici su je opisali kao nenormalnu.

Brazilski znanstvenik na otoku Seymour na Antarktici izmjerio je temperaturu od 20,7 stupnjeva Celzijevih. To se dogodilo prvi put u povijesti.

Guardian piše kako je to izazvalo strah od klimatske nestabilnosti u najvećem skladištu leda na Zemlji.

Temperatura viša od 20 stupnjeva izmjerena je 9. veljače i iznosi gotovo cijeli stupanj više od prethodnog rekorda od 19,8 stupnjeva, izmjerenog na otoku Signy u siječnju 1982.



Drastične temperature stižu nakon još jednog, prošlotjednog rekorda. Argentinski istraživači su 6. veljače u bazi Esperanza izmjerili 18,3 stupnja, što je najveća izmjerena vrijednost na antarktičkom poluotoku. Antarktika je taj dan bila toplija od Floride na kojoj je izmjereno 15 stupnjeva.

Ova mjerenja još mora potvrditi Svjetska meteorološka organizacija, ali Guardian piše kako se temperatura tamo podigla za tri stupnja u odnosu na predindustrijsku eru.

Znanstvenici koji svaka tri dana prikupljaju podatke o temperaturama, opisali su nove rekorde kao nevjerojatne i nenormalne.

“Vidimo trend zagrijavanja u mnogim mjestima koje promatramo, ali nikad nismo vidjeli nešto ovako”, rekao je Carlos Schaefer, koji radi za projekt koje financira brazilska vlada, a koji mjeri učinak klimatskih promjena, piše Dnevnik.hr.

Komentari