Glavni tajnik NATO-a osudio nasilno spuštanja Ryanairova zrakoplova: To je ozbiljan i opasan incident, koji zahtijeva međunarodnu istragu

NATO

Glavni tajnik NATO-a osudio je u nedjelju “ozbiljan i opasan” incident i tražio pokretanje “međunarodne istrage” nakon što je Bjelorusija natjerala zrakoplov Ryanaira da sleti u Minsku i uhitila oporbenog blogera koji je bio u zrakoplovu.

“To je ozbiljan i opasan incident, koji zahtijeva međunarodnu istragu. Bjelorusija mora jamčiti siguran povratak posade i svih putnika” u Vilnius, početnu destinaciju leta, napisao je Jens Stoltenberg na Twitteru prije nego je Bjelorusija dopustila zrakoplovu Ryanaira da nastavi put.

Zrakoplov kompanije Ryanair bio je na letu između Grčke i Litve, dvije zemlje članice Saveza. U međuvremenu je zrakoplov poletio iz Minska i sigurno sletio u Vilniusu.

Bjelorusija je poslala lovca presretača za Boeingom 737. Oporbeni medij Nexta je naveo da je njihov bivši glavni urednik, Roman Protašević uhićen nakon hitnog slijetanja u zračnu luku Minska, što je kasnije potvrdila bjeloruska televizija.



“To je potpuno neprihvatljivo. Smatramo bjelorusku vladu odgovornom za sigurnost svih putnika i posade zrakoplova”, reagirao je šef diplomacije EU Josep Borrell, uoči samita EU u Bruxellesu. U odvojenim porukama, Borrell, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća, Charles Michel su pozvali Minske da “omogući svim putnicima nastavak putovanja”.

Incident je izbio dok je Bjelorusija i dalje pod sankcijama EU i Sjedinjenih Država, nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prosvjeda koji su uslijedili.

Borrell je rekao 10. svibnja da se EU sprema pojačati te sankcije.

Šefovi država i vlada Europske unije, koji se sastaju u ponedjeljak i utorak na samitu u Bruxellesu, razgovarat će o “mogućim sankcijama” EU prema Bjelorusiji, koja je prisilila linijski zrakoplov da sleti u Misku, najavio je jedan glasnogovornik Europskog vijeća.

Predsjednik vijeća, Charles Michel, stavit će na dnevni red samita incident Boeinga Ryanaira i “bit će razmotrene moguće sankcije”, naveo je taj glasnogovornik na Twitteru u nedjelju navečer.

Komentari