Glavni epidemiolog Fauci tri dana prije izbora kritizira Trumpa: Odjednom nisu više htjeli slušati našu poruku

Twitter

Epidemiolog Anthony Fauci, savjetnik Donalda Trumpa, kritizirao je strategiju Trumpove vlade u upravljanju drugim valom epidemije koronavirusa, na što mu je Bijela kuća uzvratila optuživši ga da želi oslabiti predsjedničkog kandidata uoči izbora.

Anthony Fauci, koji je dugo bio predsjednikov glavni savjetnik za pandemiju, ocijenio je u razgovoru za Washington Post objavljen u subotu da Sjedinjene Države nisu mogle biti “u gorem položaju” u vrijeme kada naglo raste broj zaraženih koronavirusom.

“Imat ćemo problema”, upozorio je Fauci koji je i ravnatelj Instituta za zarazne bolesti. “Situacija nije dobra”.

Rekao je da Donald Trump više ne prihvaća njegove preporuke i sada radije surađuje s neuroradiologom Scottom Atlasom koji zagovara svekoliko otvaranje američkog društva, umjesto pooštravanja preventivnih mjera.



“Odjednom nisu više htjeli slušati našu poruku jer nije odgovarala onome što su kanili učiniti”, rekao je Fauci dodavši da već tjednima nije razgovarao s predsjednikom.

Anthony Fauci je rekao da vidi jasnu razliku između pristupa Bijele kuće i demokratskog kandidata Joea Bidena koji “ozbiljno shvaća (pandemiju) s gledišta javnog zdravstva”.

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere ocijenio je Faucijeve izjave “neprihvatljivima”.

Po njegovim riječima, liječnik “krši sve običaje (…) odlučivši tri dana prije izbora baviti se politikom”.

SAD je u petak prijavio dosad najveći broj novozaraženih koronavirusom u danu, više od 94.000 i gotovo 1000 umrlih samo u tom danu.

Sredinom listopada Donald Trump je na telefonskoj konferenciji nazvao Anthonyja Faucija “katastrofom” i uvrstio ga u skupinu znanstvenika koji zagovaraju oprez u pandemiji a koje je predsjednik nazvao “budalama”.

Komentari