Glasnogovornik talibanskog političkog ureda: ‘Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda

Screenshot: France24/Youtube

Rat u Afganistanu je završen. To je rekao glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohammad Naeem za katarsku tv mrežu Al-Jazeera. Dodao je da oni žele imati odnose s međunarodnom zajednicom te da to žele ostvariti putem dijaloga.

“Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i neovisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim čimbenicima u zemlji i jamčiti im potrebnu zaštitu”, rekao je Naeem.

Istaknuo je da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

Osvrnuo se na diplomatske misije te naglasio kako niti jedna diplomatska misija nije bila na meti, te obećao da će osigurati sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Afganistanu.



“Vjerujemo da strane snage neće ponovno pokušati sa projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove”, rekao je glasnogovornik talibanskog političkog ureda.

Govoreći o međunarodnoj zajednici, Naeem je rekao da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji.

“Mi svaki korak poduzimamo odgovorno kako bi bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim država i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za stol kako bi riješili probleme”, zaključio je Naeem.

Komentari