Glasnogovornik talibana: Amerikanci pokušavaju izvesti Afganistance iz svoje države, a jednom kad odu čeka ih neizvjesna budućnost

Ilustracija Foto: Flickr

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid danas je održao press konferenciju na kojoj je pričao o pokušaju izvlačenja stanovnika iz Afganistana. Talibani kažu kako su Amerikanci ti koji stvaraju problem.

Amerikanci stalno rade probleme

Mujahid je rekao kako im “gužve ispred zračne luke u Kabulu predstavljaju problem”. Rekao je i kako “zbog kaotične situacije” talibani više ne dopuštaju afganistanskim državljanima odlazak na aerodrom u Kabulu.

“Mi se jako trudimo pomoći, ali Amerikanci, nažalost, i dalje nastavljaju svoju politiku i Afganistance pokušavaju izvući iz zemlje i odvesti ih u neizvjesnu budućnost”, rekao je Mujahid.

Pozvao je Sjedinjene Američke Države da “ne potiču” afganistanski narod, a pogotovo ljude s vještinama i “obrazovanu elitu”, da napuste državu. Rekao je da Afganistanci više ne bi trebali dolaziti na aerodrom, a one koji se tamo nalaze pozvao je da se vrate kući. Tvrdi da će im sigurnost biti zajamčena.



Nismo za produženje roka, to je za njihovo dobro

Rekao je i kako s SAD-om nije dogovoreno produljenje roka do kojeg će smjeti evakuirati ljude iz Afganistana. Taj rok ističe 31. kolovoza, a sve više svjetskih šefova izlazi s istupima kako taj rok neće biti produžen. Mujahid tvrdi kako kako militantni “nemaju popis ljudi” za koje planiraju osvetu.

“Zaboravili smo sve u prošlosti. Želimo mir i stabilnost u Afganistanu i da naša zemlja napreduje”, rekao je glasnogovornik talibana. Mujahid tvrdi i da ženama neće trajno zabraniti odlazak na posao.

“Trenutno je to zbog njihove sigurnosti, kako bi se spriječilo zlostavljanje”, rekao je i dodao kako bi žene za sada “trebale ustati kod kuće”. Tvrdi i da žene nisu uklonjene sa svojih radnih mjesta te da će dobiti svoje plaće, piše Jutarnji list.

Komentari