Gjenero: Vučićev režim odustao od Europske unije, želi teritorijalno proširenje na Kosovo, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu

CROPIX, wiki

Srbijanska politika nastupa sve agresivnije prema susjedima. Od nove eskalacije situacije u Crnoj Gori, preko odbijanja priznanja Kosova sve do najave odcjepljenja Republike Srpske, situacija je po mnogo čemu slična onoj iz devedesetih. To smatra i politički analitičar Davor Gjenero, koji je za portal Otvoreno komentirao eskalaciju kriza u neposrednom hrvatskom susjedstvu. Gjenero osuđuje odnos Europske unije prema pitanju Kosova, te podsjeća na ratne zločine u kojima je službeni Beograd sudjelovao.

“Aleksandar Vučić otvara krizna žarišta trenutno prije svega zbog izbora. Međutim, isto tako iskorištava jedan vrlo čudan stav međunarodne zajednice i dijela strukture Europske unije”, smatra Gjenero.

“Stravično je pogrešno da vanjsku politiku u ime Europske unije vodi osoba koja dolazi iz zemlje koja ne priznaje Kosovo i da se sada kombinira sa imenovanjem predstavnika Europske unije za pregovore između Srbije i Kosova ponovno iz zemlje koja ne priznaje Kosovo”, dodao je.

Smatra i da je pogrešno što povjerenik za vanjsku politiku Joseph Borell Fontes pristaje  na Vučićeve uvjete.



“Stravična je pogreška štoFontes pristaje na logiku promjena granica i što pristaje na logiku, koju je Vučić Europskoj uniji nametnuo Vučić, da pregovori moraju završiti tako da i jedna i druga strana nešto dobije. Pa se sada traži što bi to mogla dobiti Srbija.”

“Srbija je bila agresor na Kosovu, držala je tu zemlju pod okupacijom. Tada je postojao visok rizik da se ponovi genocid koji je proveo jedan dio njihove strukture, a službena Srbija je osuđena zato što ga nije spriječila i kaznila. Dakle, i Republika Srbija je sudjelovala u genocidu na Srebrenici, a takav se genocid pripremao i na Kosovu. Nema govora o tome da bi Srbija nešto trebala dobiti kao kompenzaciju na Kosovu. Nažalost, gospodin Borell je to istaknuo kao svoj politički cilj”, dodao je.

‘Srpska pravoslavna crkva instrument velikosrpske politike’

“Isto tako je činjenica da je modus operandi nastanka Republike Srpske bio genocid. Ne može se dozvoliti da Republika Srbija profitira od provedenog genocida u polovini Bosne i Hercegovine, bilo da taj dio izdvoji ili pripoji samoj sebi”, rekao je Gjenero.

Komentirao je i odnos Srbije prema Crnoj Gori te ulogu Srpske pravoslavne crkve u tom odnosu.

“Ista stvar stoji iza ove kvazi-pobune u Crnoj Gori. Potpuno je jasno da Srbija u stvarnosti ne priznaje suverenitet Crne Gore iako ga je formalno priznala. Važan je i instrument Srpske pravoslavne crkve, koja je zapravo strukturni element provođenja velikosrpske politike. Srpska pravoslavna crkva u Crnoj gori ne priznaje crnogorsku državu”, istaknuo je.

“I u Crnoj Gori je vjerojatno cilj da se ponovno uspostave pregovori po uzoru na kosovske, iz kojih opet Srbija ne bi smjela izaći kao gubitnik. To je varijanta da Srbija dobije dio teritorija Crne Gore. Očito da je taj pritisak za teritorijalno proširenje Srbije jednako snažan kao devedesetih godina.”

‘Vučićev režim odustao od Europske unije’

Gjenero smatra da, bez obzira što se formalno govori o mogućem pristupanju Srbije Europskoj uniji, Vučićev je režim potpuno odustao od bilo kakve ideje europeizacije Srbije.

“Nema nikakvih reformi koje bi vodile prema usklađenosti društvenoga i državnog poretka u Srbiji sa zajedničkom pravnom baštinom Europske unije. Srbija regredira u demokratskom smislu, regredira u smislu vladavine prava i regredira u smislu provođenja zajedničke europske vanjske i sigurnosne politike”, rekao je.

“Teze o tome da Vučić sam želi modernizirati zemlju i voditi proeuropsku politiku, ali mu je za to sužen prostor, zbog ruskog utjecaja i zbog proruske oporbe, ne stoje. On je proizveo antieuropsku i prorusku klimu u Srbiji i on je, preko kontrole medija, postisnuo demokratsku a otvorio prostor protudemokratskoj oporbi“, dodao je.

“Vučić je u političkom smislu nasljednik Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića. On jedino što bi napravio da može je ono što je jasno i sam rekao. On bi, da može, poslao vojsku u Crnu Goru i u Bosnu i Hercegovinu. A to, na njegovu žalost, ne može”, zaključio je Gjenero za Otvoreno.

Komentari