Georgia će ponoviti brojanje glasova

Američka savezna država Georgia, gdje su demokrat Joe Biden i republikanski predsjednik Donald Trump izjednačeni u osvojenim glasovima birača, priopćila je u petak da će pristupiti ponovnom brojanju glasova na predsjedničkim izborima.

Utrka u Georgiji je “i dalje suviše izjednačena”, rekao je državni tajnik te savezne države Brad Raffensperger na tiskovnoj konferenciji u Atlanti. “Zbog tako male razlike u Georgiji će se glasovi ponovo brojati”.

Rezultati su u petak dopodne davali Joeu Bidenu prednost od točno 1500 glasova u Georgiji, državi na jugoistoku koja je od 1996. uvijek glasala za republikanskog kandidata.

“Konačni rezultat u Georgiji (…) ima golem utjecaj na čitavu zemlju”, rekao je Raffensperger.“Ulog je velik i živci su napeti na svakoj strani. Nećemo dopustiti da nas te prepirke ometu u našem poslu. Obavit ćemo stvari kako treba i obraniti integritet naših izbora”, dodao je.

Usto je rekao da je Georgia dopustila promatračima obaju stožera da promatraju izbore pošto je Trump, bez ikakva dokaza, rekao da se prijevare događaju diljem zemlje.

Što se tiče Nevade, još jedne države u kojoj je moguće da će se odlučivati pobjednik, tamo Biden vodi s 49,8 posto glasova naspram Trumpovih 48,1 posto, nakon 91 posto prebrojanih glasova. Radi se o 22.076 glasova više za Bidena.

U Pennsylvaniji bivši potpredsjednik Biden vodi za 8867 glasova i tamo se prebrojavanje nastavlja.

Komentari