Geopolitički analitičar: Trumpu treba deal, ovo mu je ključna godina

N1

Geopolitički analitičar Branimir Vidmarović sa Sveučilišta u Puli gostovao je u emisiji N1 gdje je razgovarao o situaciji u Iranu. Prokomentirao je ispaljivanje 20 balističkih projektila na dvije baze u Iraku.

Evo kako izgleda tijek događaja od atentata iranskog generela

Na pitanje je li ovo samo prvi val iranske osvete, Vidmarović je rekao sljedeće:



“Nadajmo se da je, ali kako stvari stoje ne bi trebalo samo na tome ostati. Sada govorimo o jednoj spirali, još uvijek to nije spirala rata i velikog nasilja, ali će bit spirala konflikata i odgovora.”

Što se tiče zakazane konferencije za medije američkog predsjednika Donalda Trumpa, Vidmarović tvrdi kako su svi scenariji mogući, a sve treba gledati kroz prizmu predizborne godine u SAD-u.

“U najcrnjem scenariju će najaviti da treba izvršiti vojne udare po ciljevima u Iranu. Mislim da će biti kombinacija svega – da će biti naznaka konflikata i puno prjetnji, ali da će dodati da su otvoreni za smirivanje situacije, ako se Iran pokaje i stane na loptu”, istaknuo je Vidmarović.

“Donaldu Trumpu treba deal. Ova godina je ključna za njega, predizborna je”, kazao je Vidmarović i dodao sljedeće:

“On je u početku svog mandata krenuo s puno ključnih strateških poduhvata po svijetu. Puno toga je raskopao i razrovario misleći da je međunarodna politika instant juha iz paketića. Međutim, stvari tako ne funckioniraju, puno su teže”, istaknuo je Vidmarović.

Komentari