Gazprom u trećem tromjesečju poslovao s gubitkom

Gazprom-neft.com

Ruski plinski div Gazprom izvijestio je da je treće tromjesečje zaključio s neto gubitkom i dvoznamenkastim padom prihoda, ističući slabljenje rublja u pandemiji koronavirusa i smanjenu potražnju i pac cijena plina.

Razdoblje od srpnja do rujna kompanija je zaključila s neto gubitkom od 251,3 milijarde rubalja (3,3 milijarde dolara), pokazuje izvješće objavljeno u ponedjeljak. U prošlogodišnjem trećem tromjesečju poslovala je s neto dobiti od 211,8 milijardi rubalja.

Ruske kompanije zadužene u inozemnoj valuti posluju s gubitkom zbog slabljenja rublja u vrijeme pandemije koronavirusa.

Gazprom navodi da je neto gubitak povezan s inozemnim valutama u razdoblju od srpnja do rujna iznosio 464,3 milijarde rubalja. U istom lanjskom razdoblju kompanija je u toj stavci bilježila dobit.



Prihodi su im potonuli 14 posto, na 1.400 milijardi rubalja, zbog smanjene potražnje i nižih cijena.

Prodaja plina u Rusiji i u Europi smanjena je a prosječna izvozna cijena pala je s prošlogodišnjih 169,8 dolara na 117,2 dolara za tisuću prostornih metara plina.

Ruski državni div čini oko 34 posto europskog tržišta plina, podsjeća Reuters.

U ponedjeljak navečer, viši menadžer tvrtke rekao je investitorima da je Gazprom ove godine u Europu i Tursku isporučio oko 171 do 172 milijarde kubičnih metara plina (bcm), otprilike u skladu s procjenama.

Obujam prodaje smanjen je u usporedbi s 2018. kada je kompanija na ta tržišta isporučila više od 200 milijardi kubičnih metara plina, a sličan je rezultat postigla i u prošloj godini.

U kompaniji očekuju da će se prosječna izvozna cijena plina ove godine oporaviti na 128 do 130 dolara za tisuću prostornih metara.

Tržište plina dotaknulo je dno u drugom tromjesečju i u trećem je tromjesečju pokazalo naznake održivog oporavka potražnje i cijena, navodi se u prezentaciji za ulagače.

Komentari