Gates želi cjepivo pravedno distribuirati po svijetu; Kritičari ga optužuju da populaciju trećeg svijeta koristi kao ‘laboratorijske štakore’

Bill i Melinda Gates nastavljaju energično promicati cjepivo protiv covida-19. Njihova će zaklada uložiti 70 milijuna dolara kako bi se cjepivo moglo pravedno distribuirati po svijetu.

Par je izdvojio 50 milijuna dolara za COVAX, međunarodni projekt kojim se želi osigurati da 92 zemlje s niskim i srednjim dohotkom imaju pristup eksperimentalnom cjepivu, i 20 milijuna dolara za Koaliciju za epidemiološke inovacije u stanjima pripravnosti (CEPI), koja ulaže u druge moguće kandidate za cjepivo protiv koronavirusa, piše Index.hr.

Osnivač Microsofta Bill Gates, koji je izjavio kako mu je želja da cjepivo primi svih 7 milijardi ljudi na svijetu, nedavno je kazao kako će se cjepiva druge generacije vjerojatno “lakše i jeftinije proizvoditi te imati bolju temperaturnu stabilnost”.

Pesimističniji oko brzog povratka u normalu

Gates je postao i pesimističniji u pogledu brzog povratka u normalu. Jučer je naveo kako je “pred nama još dug put”, mada je još prošloga mjeseca rekao da bi se “bogatije zemlje mogle vratiti u stanje prije covida-19 do kraja 2021. godine”. To je potvrdio i njegov izvršni direktor zaklade Mark Suzman rekavši da će “za potpuno suzbijanje ove pandemije trebati najveći napor javnog zdravstva u povijesti”.



Gatesovi kritičari optužili su zakladu da koristi populaciju trećeg svijeta kao “laboratorijske štakore” kako bi eksperimentirala s nedovoljno istraženim cjepivima. U Južnoj Africi su se pojavile skupine koje protestiraju protiv kliničkih ispitivanja koje provodi GAVI (Globalni savez za cjepiva i imunizaciju; zajednički projekt Zaklade Gates, WHO-a i Svjetske banke). Svrha GAVI-ja je rad na povećanoj distribuciji cjepiva u siromašnijim zemljama.

Komentari