FRANCUSKI PREDSJEDNIK MACRON ŠOKIRAO IZJAVOM: Želim iznervirati necijepljene i to ćemo i dalje raditi, do kraja

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak u razgovoru za list Le Parisien da želi iznervirati Francuze koji se nisu cijepili protiv covida 19 te im, koliko god je to moguće, ograničiti pristup društvenom životu.

– Želim iznervirati necijepljene. To ćemo i dalje raditi, do kraja. Takva je strategija, rekao je Macron, dok se istovremeno u parlamentu nastavljala burna rasprava o prijedlogu zakona o potvrdama o cijepljenju.

Francuska je prošle godine uvela potvrde kojima se osobama s negativnim PCR testom i cijepljenima omogućuje ulazak u restorane, kafiće i na druga mjesta, što vlada sada želi promijeniti i uvesti samo potvrde o cijepljenju.

Macron je rekao da nije za to da se Francuze nervira, ali kada je riječ o necijepljenima, njih želi iznervirati.



– Ne želim ih slati u zatvor, ne želim ih prisiljavati na cijepljenje. Njima treba reći: od 15. siječnja više nećete moći ići u restorane, na piće, na kavu, u kazalište, u kino…, objasnio je predsjednik.

Te Macronove izjave kandidat krajnje ljevice na predsjedničkim izborima Jean-Luc Mélenchon (Nepokorena Francuska) na Tweeteru je ocijenio zaprepašćujućima.

Po mišljenju kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen (Nacionalno okupljanje) predsjednik tako ne bi smio govoriti.

– Jamac jedinstva nacije uporno je želi dijeliti i želi necijepljene pretvoriti u građane drugoga reda. Emmanuel Macron nije dostojan svoje funkcije, smatra Le Pen.

Republikanac Bruno Retailleau ustvrdio je da “nema te zdravstvene situacije koja bi opravdala takve riječi”.

Macron je u intervjuu odbacio mogućnost uvođenja novih mjera za suzbijanje covida 19, rekavši da odluke od prošloga tjedna ostaju na snazi.

U razgovoru za Le Parisien Macron je rekao i da bi se želio kandidirati na predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati za manje od četiri mjeseca, ali nije jasno potvrdio da će to i učiniti.

Komentari