Francuski ministar vanjskih poslova: Francuska duboko poštuje islam

Twitter

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u nedjelju u Kairu da Francuska “duboko poštuju islam” i zauzeo se za smirivanje situacije s muslimanskim svijetom glede spora oko francuske obrane objava karikatura proroka Muhameda.

“Mi imamo prvo načelo koje je najviše poštivanje islama”, rekao je Le Drian novinarima. “Također želim reći da su muslimani u potpunosti dio društva u Francuskoj.”

“Druga je poruka da smo suočeni s prijetnjom terorizma, fanatizmom, na našem tlu, ali i drugdje, i ova je borba zajednička borba”, istaknuo je.

Rekao je da je “došao objasniti ako je potrebno tu borbu, kao i borbu za poštivanje slobode vjerovanja”.

Le Drian je dva i pol sata razgovarao s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem i zatim s kolegom po dužnosti Samehom Šukrijem.

Njegov posjet dolazi nedugo nakon kontroverzi zbog objava karikatura proroka Muhameda.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je branio slobodu karikatura i obećao da neće od njih odustati tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Patyju, kojeg je 16. listopada dekapitirao jedan islamist, jer je na nastavi pokazivao karikature proroka.

U nekim većinski muslimanskim zemljama vjernici su bijesno reagirali na Macronove izjave, palili su njegove fotografije na prosvjedima i pokrenuta je kampanja bojkota francuskih proizvoda.

Le Drian se također sastao s velikim imamom Sveučilišta Al-Azhar, Ahmedom al-Tajebom, koji je oštro kritizirao Francusku nakon Macronovih izjava i usporedio pariška stajališta s “pozivom na mržnju”.

Početkom listopada je Al-Azhar “rasističkim” ocijenio Macronov govor protiv “islamističkog separatizma”. U nedjelju je Tajeb ponovo kritizirao francusko stajalište o obrani slobode izražavanja.

“Vrijeđanje proroka je potpuno neprihvatljivo i na međunarodne sudove ćemo prijaviti svako nepoštivanje našeg proroka”, napisala je vjerska institucija u priopćenju prilikom posjeta francuskog ministra.

Le Drian je nakon razgovora priznao “brojne točke neslaganja”. Veliki imam je predložio “zajednički rad na usklađenju, jer zajedno se moramo boriti protiv fanatizma”, dodao je.

Le Drian nakon Egipta odlazi u Maroko gdje će u ponedjeljak razgovarati s nekoliko visokih dužnosnika kraljevine.

Komentari