Francuske tvrtke nisu potpisale ugovor o Sputnjiku V

profimedia

Niti jedna francuska tvrtka nije potpisala ugovor s Rusijom za proizvodnju cjepiva Sputnjik V, rekao je u utorak glasnogovornik francuskog ministarstva industrije, što je suprotno tvrdnjama ruskog fonda RDIF, zaduženog za distribuciju tog lijeka.

“Koliko mi znamo, u Francuskoj niti jedna tvrtka nije potpisala ugovor o proizvodnji cjepiva Sputnjik V”, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva nakon što je RDIF ranije objavio da je postigao dogovor s pogonima u Italiji, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj.

Čelnik RDIF-a Kirilj Dmitriev za televiziju Rossiya 24 nije iznio detalje tih tvrdnji u svojoj izjavi nakon što je fond potpisao ugovor sa švicarskom tvrtkom Adienne o proizvodnji cjepiva u Italiji.

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila Sputnjik V, no počela je s provjerom tog cjepiva.



Sputnjik je odobren ili je u procesu odobravanja u tri članice EU-a: Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Ugovor između Italije i Rusije, koji će trebati potvrdu talijanskih regulatora prije početka proizvodnje, potvrdili su i RDIF i Talijansko-ruska gospodarska komora.

Posljednji je to dokaz da neke tvrtke unutar EU-a ne žele čekati odobrenje EMA-e za provedbu svojih planova.

Znanstvenici tvrde kako je rusko cjepivo djelotvorno u 92 posto slučajeva, pokazuju klinička istraživanja objavljena prošli mjesec u znanstvenom časopisu Lancet, piše N1.

Komentari