Francuska uvodi sustav ´zelenih putovnica´? Tko se ne cijepi, neće moći u restorane i javni prijevoz

Twitter

Francuska vlada proslijedila je parlamentu zakon kojim se onima koji su cijepljeni omogućuje pristup javnom prijevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mjestima.

Premijer Jean Castex proslijedio je zakon o osnivanju dugoročnog sustava za upravljanje izvanrednim situacijama u parlamentarnu proceduru još u ponedjeljak, a taj zakon poznat je još i kao “zelena putovnica cjepiva” zbog odredbi koje uvjetuju pristup određenim aktivnostima i mjestima na osnovu cijepljenja. Prema tom zakonu, premijer ima pravo odobriti kretanje osoba, njihov pristup javnom prometu ili određenim mjestima temeljem testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i cijepljenje protiv koronavirusa, prenosi agencija Anadolu.

Rasprava o tom zakonu počela je prošlog tjedna kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvane “zelene putovnice” za osobe koje su procijepljene, uz obrazloženje da imaju pravo živjeti normalno. Zbog tog zakona desničarska političarka Marine le Pen kazala je da njezina stranka Nacionalni front nikada neće dopustiti Vladi da “prisilno nametne nešto što prethodno nije uspjela ostvariti povjerenjem građana”. Na sličnom su tragu razmišljanja drugi desničarski političari u parlamentu i izvan njega. Inače, veliko istraživanje koje je nedavno provedeno u Francuskoj pokazalo je kako su Francuzi dosta skeptični prema cijepljenju. Samo 40 posto građana do sada je izrazilo želju za cjepivom.

Ako ovaj zakon bude usvojen, Francuska će tako postati prva zemlja u Europi koja je uvela sustav “zelenih putovnica”. S druge strane, zagovornici ovakvog modela ne vide ništa sporno te tvrde da je to identična situacija kao i s pojedinim afričkim državama u koje se ne može ući bez prethodno primljenog cjepiva protiv malarije, prenosi Večernji.hr 



Komentari