Francuska tvrtka Sanofi će Amerikancima prvima dati cjepivo protiv koronavirusa

Screenshot

Francuska farmaceutska tvrtka Sanofi dat će prednost SAD-u kada se pronađe cjepivo protiv covida jer ta zemlja kroz partnerstvo dijeli rizik u istraživanjima, rekao je u srijedu glavni direktor Sanofija Paul Hudson za agenciju Bloomberg.

Američka vlada “ima pravo na najveće prednarudžbe”, rekao je Hudson, i to zbog toga što preuzima rizik u istraživanju cjepiva, uz taj farmaceutski div.

SAD će prvi dobiti cjepivo, nastavio je Hudson, jer su “uložili kako bi pokušali zaštititi stanovništvo”. Imat će prednost od nekoliko dana ili nekoliko tjedana pred drugima, pojasnio je.

Sanofi, jedan od najvećih specijalista za cjepiva na svijetu, pokrenuo je utrku za razvoj cjepiva polovicom veljače, objavljujući partnerstvo s Agencijom za istraživanje i napredni razvoj u biomedicinskoj domeni koja je pod ovlastima američkog ministarstva zdravstva.



Sanofi je rekao da će koristiti svoju rekombinantnu DNK tehnologiju kako bi “ubrzao dolazak do potencijalnog cjepiva za covid-19”

S tim ciljem, Sanofi je pokrenuo suradnju s britanskim GSK, a dva laboratorija nadaju se rezultatu do 2021.

Francuski laboratorij surađuje i s Translate Bio, američkom biotehnološkom kompanijom u cilju razvoja drugog tipa cjepiva protiv covida.

Komentari