Francuska tvrtka odustala od pregovora o uvozu američkog plina zbog straha od negativnih posljedica na okoliš

Francuska tvrtka za proizvodnju i distribuciju struje i plina Engie odustala je od pregovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a nakon intervencije vlade u Parizu, potaknute strahom od negativnih posljedica po okoliš.

Engie se spremao sklopiti ugovor s američkim NextDecade Corpom, kojemu je taj posao važan zbog planirane gradnje terminala za izvoz LNG-a u Teksasu.

„Engie je odlučio da neće voditi komercijalne pregovore s NextDecadeom o tom projektu opskrbe plinom“, rekla je u utorak glasnogovornica Engiea, potvrdivši napise francuskog dnevnika Le Monde.

Ugovor procijenjene vrijednosti sedam milijardi dolara predviđao je uvoz plina dobivenog iz škriljca.



Krajem prošlog mjeseca francuska vlada zatražila je od Engiea da obustavi potpisivanje sporazuma s NextDecadeom budući da se u javnosti sve strože preispituje pojačano ispuštanje metana, povezano s metodama vađenja plina iz škriljca, poput hidrauličkog frakturiranja.

Projekt „nije usklađen s francuskim projektom i vizijom zaštite okoliša”, kazao je tada upućeni izvor, dodavši da je zahtjev za odgodom stigao iz ministarstva gospodarstva.

Francuska država ima 24-postotni udio u Engieju.

Komentari