Francuska nuklearna podmornica patrolirala je Južnim kineskim morem

Twitter

Francuska napadačka nuklearna podmornica patrolirala je nedavno Južnim kineskim morem u pratnji vojnog broda, objavila je francuska ministrica obrane u ponedjeljak.

Podmornicu SNA Emeraude pratio je brod BSAM kako bi joj olakšao plovidbu, objavila je Florence Parly u ponedjeljak navečer na Twitteeru.

“Izvanredna patrola upravo je završila prolaz kroz Južno kinesko more. Nevjerojatan dokaz sposobnosti naše francuske mornarice za udaljeni i dugotrajni angažman u suradnji s našim australskim, američkim i japanskim strateškim partnerima”, napisala je Parly, uz fotografiju plovila.

“Svrha misije? Obogatiti naše znanje o tom području i potvrditi da na svim morima kojima plovimo vrijede samo međunarodni zakoni”, napisala je ministrica.



Francuska je uspostavila ekskluzivne ekonomske zone oko svojih prekomorskih teritorija na Pacifiku a Pariz naglašava važnost obrane slobode navigacije na tom području.

U travnju 2019. u Tajvanskom tjesnacu izbio je incident nakon što su kineski brodovi zatražili od francuske fregate Vendemiaire da napusti morski prolaz između Kine i Tajvana.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, navodno bogato naftom i plinom, a dio svojataju i Tajvan, Filipini, Brunej, Malezija i Vijetnam.

Američki vojni brodovi povremeno provode misije “slobode navigacije” u tom moru i okolnom području, čime Washington želi poručiti Pekingu da ne priznaje njegovo pravo na to područje.

Prošlog tjedna američki vojni brod John S. McCain prošao je blizu otoka koje Peking smatra svojim teritorijem i prošao je kroz Tajvanski tjesnac. Kina je odgovorila upozorenjem.

Novi američki predsjednik Joe Biden istaknuo je američku potporu azijskim partnerima nakon četiri kaotične predsjedničke godine Donalda Trumpa.

Komentari