Francuska ministrica obrane u posjetila Bejrutu

profimedia

Francuska ministrica obrane, Florence Parly, stigla je u četvrtak u Bejrut u posjet podrške Libanonu nakon eksplozije koja je opustošila grad, a u sklopu posjeta će stići i nosač helikoptera Le Tonnerre.

“Ovo je posjet podrške, tijekom kojeg ćemo ponoviti poruke predsjednika Republike, i posjet koji pokazuje veliku ulogu Francuske u pružanju odgovora na krizu”, izjavila je Noor Akl, dužnosnica francuskog veleposlanstva u Bejrutu.

Ured ministrice je naveo u srijedu da je jedan od zadataka “očistiti luku kako bi ponovo mogla biti u funkciji”.

Posjet ministrice je uslijedio tjedan dana nakon posjeta predsjednika Emmanuela Macrona, koji je Libanoncima obećao pomoć i tražio vlasti da pokrenu strukturne reforme kako bi mogle iskoristiti međunarodnu pomoć za obnovu.



Posjet ministrice Parly se odvija dok traju napetosti u istočnom Sredozemlju, bogatom ugljikovodicima oko kojih se spore Turska i Grčka. Francuska je privremeno rasporedila dva borbena zrakoplova Rafale i dva broda svoje mornarice, prema priopćenju francuskog ministarstva obrane od četvrtka.

Parly će otići na mjesto eksplozije i razgovarati s libanonskim predsjednikom Michelom Aounom i glavnim vojnim zapovjednikom Josephom Aounom.

Ministrica će dočekati La Tonnerre koji će dopremiti i pomoć u hrani i građevinski materijal.

Komentari