Francuska izglasala zakon protiv radikalnog islamizma

profimedia

Francuska Nacionalna skupština u utorak je usvojila zakon čiji je glavni cilj borba protiv rasta islamizma za koji vlada kaže da prijeti nacionalnom jedinstvu.

Zakon nije izdvojio nijednu religiju, no spominje prakse poput prisilnog braka i testova djevičanstva.

Uključuje stroge mjere protiv onih koji na internetu brane nasilje, snažniji nadzor vjerskih organizacija i restrikcije odgoja djece izvan tradicionalnih obrazovnih institucija.

Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 5 milijuna muslimana, a većina njih porijeklom je iz Alžira ili drugih bivših dijelova francuskog imperija.



Francuska je proteklih godina bila poprište krvavih napada militanata, a iduće godine ju očekuju predsjednički izbori na kojima će velika tema biti francuski identitet, unutarnja sigurnost i borba protiv vjerskog ekstremizma, piše agencija Reuters.

Zakon je stavljen pred parlament na 115. godišnjicu zakona kojim su u Francuskoj odvojena crkva i religija. Ljevica ga je prozvala napadom na islam, a krajnja desnica i dio konzervativaca preblagim.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je to “snažna ofenziva“ sekularne države. “To je strog tekst, ali je potreban Republici“, kazao je za RTL radio uoči glasanja.

Rasprava oko te mjere intenzivirala se nakon što je tinejdžer islamist 16. listopada prošle godine obezglavio profesora Samuela Patyja, tvrdeći da ga je kaznio jer je na satu o slobodi govora razredu pokazivao karikature proroka Muhameda.

Krajnje desna čelnica Marine Le Pen optužila je Darmanina da se nije na vrijeme suprotstavio radikalnom islamu.

“Ograničavate slobodu svih kako bi pokušali ograničiti slobodu nekoliko islamista“, rekla je u prošlotjednoj parlamentarnoj raspravi, referirajući se na ograničenja obrazovanja kod kuće.

Komentari