FOTO/VIDEO Palestinci se osvetili za napad Izraelaca na Gazu: Sa 130 projektila zasuli Tel Aviv!

Izraelska vojska gađa militante u Gazi kao odgovor na ranije raketne napade

Palestinski militanti ispalili su 130 projektila na izraelski grad Tel Aviv nakon što je izraelski zračni udar srušio toranj u pojasu Gaze.

Zgrada od 13 katova napadnuta je sat i pol nakon što su stanovnici i lokalno stanovništvo upozoreni da se evakuiraju, javlja novinska agencija Reuters. Izraelska vojska gađa militante u Gazi kao odgovor na ranije raketne napade. Najmanje 30 ljudi umrlo je u ovim teškim napadima.

Ispalili više od 400 raketa

Militanti su od ponedjeljka navečer već ispalili više od 400 raketa, usmrtivši dvojicu Izraelaca. Zdravstveni službenici u Gazi izvještavaju da je tamo 28 Palestinaca ubijeno izraelskim zračnim napadima.  Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je ranije da je glavna militantna skupina Hamas prvi put u posljednjih nekoliko godina prešla sve granice ispaljujući rakete prema Jeruzalemu. Upozorio je da će se snaga i učestalost izraelskih zračnih udara povećati i Hamas će biti “pogođen na način koji ne očekuje”, prenosi RTL.



 

Ozlijeđeno 300 prosvjednika

U sukobima policije i prosvjednika u Jeruzalemu i diljem palestinske Zapadne obale (koja je pod višedesetljetnom izraelskom okupacijom) ozlijeđeno je preko 300 palestinskih prosvjednika, od čega je oko 500 hospitalizirano, a nekoliko ih je u kritičnom stanju. Ozlijeđeno je i dvadesetak izraelskih policajaca.

Sukob je eskalirao u oružani kad je palestinski islamistički pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, iz odmazde za napade izraelske policije na Plato džamija u ponedjeljak ispalio više od 150 raketa na jeruzalemsko područje i južni Izrael. Većinu raketa je, koliko je poznato, uspješno presreo izraelski  proturaketni sustav Željezni štit.

 

Komentari