FOTO Bjeloruska policija ispalila hice upozorenja i počela privoditi prosvjednike

Bjeloruska policija ispalila je u nedjelju nekoliko hitaca upozorenja u zrak i počela privoditi prosvjednike kojih je na tisuće marširalo glavnim gradom i tražilo ostavku dugogodišnjeg lidera Aleksandra Lukašenka, pišu mediji i pokazuju objave na društvenim mrežama.

Veliki prosvjedi održavaju se u prijestolnici Minsku već 12 vikenda zaredom čime se vrši pritisak na Lukašenka koji je rekao da ne planira odstupiti unatoč krizi.

Lukašenko je ovaj tjedan djelomično zatvorio bjeloruske granice prema Zapadu, smijenio ministra unutarnjih poslova i rekao da bi svi prosvjednici koji dodirnu policajce koji nadziru prosvjede trebali “ostati barem bez ruku”.



U Minsku su formirane najmanje dvije kolone prosvjednika, a u jednoj je bilo oko 20.000 ljudi, izvijestio je list Nasha Niva.

U videu koji je objavila oporba na svojim društvenim mrežama, vide se prosvjednici koji skandiraju “mi vjerujemo, mi možemo, mi ćemo pobijediti”, no Reuters nije mogao neovisno provjeriti autentičnost snimke.

U prijestolnici nije bio dostupan internet na mobitelima, a nekoliko stanica metroa je zatvoreno.

‘Objavio je rat svom narodu’

Oporba je prosvjed nazvala “Maršom protiv terora”, u smislu povećanog nasilja protiv prosvjednika i opozicije koje provode policija i sigurnosne snage.

“Objavio je rat svome narodu”, rekli su organizatori  u obraćanju javnosti. Rekli su da Lukašenko koristi nasilje kako bi se održao na vlasti.

Lukašenko je signalizirao da bi se mogao dodatno obrušiti na prosvjednike u narednim danima.

“Sada je već dosta. Nećemo ustuknuti”, rekao je Lukašenko u petak, dok je inaugurirao novog ministra unutarnjih poslova, Ivana Kubrakova, koji je prethodno služio kao šef policije u Minsku.

Prosvjedi u toj bivšoj sovjetskoj republici odvijaju se od početka kolovoza, nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko pobijedio s 80,1 posto glasova. Opozicija smatra da je njihova čelnica, Svetlana Tihanovska, stvarna pobjednica izbora.

Tihanovsku, koja je pobjegla iz Bjelorusije, podržava Europska unija. Lukašenko, s druge strane, ima podršku Rusije.

Prosvjedi su redovito najveći nedjeljom. Prošlu nedjelju prosvjed u Minsku privukao je više od 100 tisuća ljudi.

Lukašenko (66), predvodi Bjelorusiju, bivšu sovjetsku republiku između Rusije i EU članice Poljske, više od četvrt stoljeća, tolerirajući malo neslaganja.

Komentari