Finska preporučila nošenje maski dok broj zaraženih raste

profimedia

Finska je preporučila nošenje zaštitnih maski u javnosti prvi put u četvrtak dok broj slučajeva novog koronavirusa raste.

Premijerka Sanna Marin rekla je da se maske trebaju nositi u situacijama kada socijalno distanciranje nije moguće, kao što je na primjer u javnom prijevozu.

Vlada se na taj korak odlučila nakon što je broj novozaraženih dostigao 41, najveći broj od svibnja.

Osobe u dobi od 15 i više godina koje se zateknu na mjestima na kojima se stvara gužva trebaju ih nositi. Iznimka su regije u kojima zadnja dva tjedna nisu zabilježeni novi slučajevi.



Zdravstveni dužnosnici izvijestili su u četvtak o 41 novom slučaju covida-19, što je najveći dnevni broj od kraja svibnja. Od početka pandemije u Finskoj su zabilježena 7683 slučaja koronavirusa a ukupno 333 osobe su umrle.

Marin je također objasnila nova pravila o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja nakon proturječnih izjava ministara o dvotjednoj karanteni ranije ovoga tjedna.

Ona je rekla da vlada nema zakonske osnove da naredi opće karantene, ali da lokalne zdravstvene vlasti i liječnici mogu učiniti obaveznim testiranje na koronavirus i donositi odluke o karanteni za one koji dolaze iz visokorizičnih zemalja.

Vlada je također preporučila vraćanje na rad od kuće gdje god je to moguće u regijama u kojima raste broj zaraženih, što znači u regiji oko prijestolnice Helsinkija i još dvije u ovome trenutku, kazala je Marin.

Komentari