Finska drastično srezala PDV na struju. Sanna Marin: Živimo u ratnom gospodarstvu

Foto: Guliver

Finska je danas srezala porez na dodanu vrijednost za električnu energiju s 24 na 10 posto tijekom zime i davat će veće subvencije onima koji se bore s rastućim računima dok se Europa bori s vrtoglavim cijenama električne energije.

Mjere su navele vladu da povisi proračunsku potrošnju za 2023. u usporedbi s onom od prije mjesec dana, odustajući od rezanja javne potrošnje nakon pandemije kako bi se ublažile posljedice inflacije.

“Živimo u ratnom gospodarstvu”, rekla je premijerka Sanna Marin novinarima, govoreći o ratu u Ukrajini i njegovim negativnim posljedicama za europska gospodarstva.

800 milijuna eura za mjere
Znatan udio finskih kućanstava koristi električnu energiju za grijanje, a vlada je rekla da će pokušati kompenzirati rastuće cijene snižavanjem poreza na dodanu vrijednost na električnu energiju na 10 posto u razdoblju od prosinca do travnja.Troškovi mjera, koje uključuju odbitke poreza na dohodak na temelju računa za struju ili izravne subvencije za skupine s niskim primanjima, iznosit će otprilike 800 milijuna eura u proračunu za iduću godinu.

 

 

Komentari