Federacija BiH sada je u rukama Dragana Čovića, evo i kako

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Danas je odgođena najavljena sjednica Vlade Federacije BiH. Međutim, bosanskohercegovački mediji saznaju da će ista biti održana tijekom dana.

Prema neslužbenim informacijama, Novalić je dao usmenu punomoć putem svoje odvjetnice Vasvije Vidović potpredsjednici vlade Jelki Milićević. Ona je to, navode mediji, odbila. Nije, naime, dobila pismenu punomoć.

Druga mogućnost je da sjednicom predsjedava ministar Vesko Drljača. Zakon o vladi Federacije prema članku 10 predviđa da “ukoliko je premijer odustan ili nije u mogućnosti predsjedavati sjednicom, mijenja ga jedan od zamjenika. U slučaju da premijer nije u mogućnosti odrediti koji od zamjenika će ga mijenjati, kao i u slučaju da je mjesto premijera upražnjeno, predsjednik Federacije (op.a. Marinko Čavara) odredit će jednog od dva zamjenika koji će obavljati dužnost premijera“.

S obzirom na to da je mjesto premijera upražnjeno, ovo je, zapravo, odlična pozicija za hrvatske političke predstavnike.



Cijela Federacija BiH u rukama je Dragana Čovića, odnosno, njegovih kadrova – Jelke Milićević i Marinka Čavare koji je predsjednik Federacije.

Mjesto premijera je upražnjeno jer je Novalić uhapšen, kao takav, ne može obavljati svoju dužnost. S obzirom na to da usmena punomoć nema pravnu valjanost – na predsjedniku Federacije BiH je da odredi tko će biti federalni premijer, piše Bild.ba.

SUMNJIVA KUPNJA RESPIRATORA Zbog mogućih malverzacija priveden je premijer FBiH

Komentari