FBiH pred demografskim kolapsom, samo u jednom mjesecu broj stanovnika se smanjio za preko 2000

Twitter

Najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju kako se trendovi dramatično pogoršavaju – samo u prvih pet mjeseci ove godine negativan prirast u FBiH iznosi zapanjujućih 6759,

Godinama se već piše i podacima potkrepljuje da Federacija Bosne i Hercegovine prolazi kroz demografski pad, no koliko je pad drastičan pokazuju najnoviji podaci.

To je 6759 manje stanovnika, građana, poreznih obveznika, piše Dnevnik.ba.

Koliko su podaci loši jasnije se vidi tek u usporedbi s proteklom, 2020. godinom, koja je bila rekordno loša: U prvih pet mjeseci 2020. godine negativan prirast iznosio je 2142. Dakle, pad prirodnog prirasta se u samo godinu dana više nego utrostručio!



Da podaci o smanjenju broja rođenih i povećanju broja umrlih postaju alarmantni moglo se vidjeti već prema podacima s kraja 2020. godine. U posljednja dva mjeseca prošle godine ukupan pad prirodnog prirasta bio je skoro jednak ukupnom padu ostatka godine – samo u dva posljednja mjeseca 2020. godine FBIH je izgubila stanovništva koliko u prvih deset mjeseci: 3890 u 11. i 12. mjesecu a 4408 u ostalih deset mjeseci!

Pad je nastavljen i prvim mjesecima 2021. a apsolutni mjesečni rekord zabilježen je u travnju 2021. kada je samo u mjesec dana FBIH izgubila 2608 stanovnika!

Posljednji mjesec kada je FBIH imala pozitivan prirodni prirast bilo je prije skoro tri godine, odnosno u srpnju 2018. godine kada je zabilježen rast od 63 stanovnika! Od tada do danas prirodni prirast bilježi pad, i to sve brži.

Iako je vjerojatno Covid-19 ubrzao trendove, činjenica je da se FBIH nalazi duboko unutar „bijele kuge“. Broj rođene djece pada što je pokazatelj već uznapredovanog procesa iseljavanja mladih obitelji i žena u fertilnoj dobi.

Navedeni podaci su tek konačni rezultati nepostojanja demografske politike, gospodarske zaostalosti, niske kvalitete života, političke nestabilnosti i ukupne besperspektivnosti.

Podaci se ne razlikuju posebno po kantonima, odnosno, pad je najveći u najvećima kantonima. Najveći pad je u najrazvijenijem i najbogatijem kantonu – sarajevskom. Jasno je da tumačenja o iseljavanju „Hrvata zbog putovnica“ više ne stoje – iseljavanje je podjednako a pad prirodnog prirasta pokazuje njegove razmjere.

S obzirom da se pad prirodnog prirasta povećava uz tek manje mjesečne oscilacije, teško je predvidjeti kada će se brojke stabilizirati. FBIH ima ograničen broj stanovnika, pa će i prirodni prirast imati svoj vrhunac, ali kada će to biti teško je procijeniti. Iseljavanje stanovništva će usporiti tek onda kada se smanji biološka masa stanovništva koje uopće može iseliti, a prirodni prirast će samo pratiti trendove iseljavanja.

Komentari