FBI izvještaj: Rast broja zločina iz mržnje u SAD-u

Facebook

Broj zločina iz mržnje u Sjedinjenim Državama na najvišoj je razini u posljednjih deset godina, pokazao je izvještaj FBI-ja, a prenosi u utorak BBC.

Godišnje izvješće FBI-ja o zločinima iz mržnje pokazalo je da je prošle godine bilo 7314 takvih slučajeva, u odnosu na godinu prije kad ih je bilo 7120.

Najviši broj zabilježen je 2008. kad ih je bilo 7783.

Zločin iz mržnje u izvješću se definira kao čin “motiviran mišljenjem o rasi, etnicitetu, podrijetlu, vjeri, seksualnoj orijentaciji, invaliditetu, rodu i rodnom identitetu“, prenosi BBC.



Broj takvih zločina u SAD-u raste gotovo svake godine od 2014., a nevladine organizacije upozoravaju da su uzrok sve raširenija netrpeljivost i rasistička retorika.

Podaci pokazuju rast od gotovo 7 posto broja zločina iz mržnje zbog vjere, od čega je 14 posto usmjereno protiv Židova ili židovskih institucija.

Bilježi se i rast takvih zločina protiv Latinoamerikanaca za 8,7 posto, s 485 koliko ih je bilo 2018. na 527 prošle godine. To je najviša razina od 2010. godine.

Najčešća meta zločina iz mržnje i dalje je afroameričko stanovništvo, piše BBC, no broj takvih napada malo je pao, na 1930 s 1943 koliko ih je bilo godinu prije.

Komentari