FBI ISTRAŽUJE Prosvjednica je možda pokušala prodati Rusima laptop Nancy Pelosi

Profimedia

FBI istražuje je li žena ukrala laptop ili tvrdi disk iz ureda predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi nakon upada na Kapitol 6. siječnja i pokušala ga prodati ruskoj obavještajnoj službi. 

Agent FBI-ja otkrio je detalje dojave zbog koje je pokrenut kazneni postupak protiv Riley June Williams, žene iz Pennsylvanije koja je optužena za nezakonit upad u zgradu Kapitola i usmjeravanje ljudi prema uredu Nancy Pelosi. Krađa elektroničkih uređaja iz prostorija Kongresa neprestana je briga od upada pristaša Donalda Trumpa na Kapitol.

Vršitelj dužnosti američkog tužitelja Michael Sherwin rekao je nakon napada da su neki lopovi možda ugrozili, kako je opisao, “dionike nacionalne sigurnosti”. U optužnici podnesenoj američkom Okružnom sudu za Kolumbijski distrikt, navodi se da je FBI dobio dojavu osobe koja se predstavila kao bivši ljubavni partner Williams.

U dojavi piše da je Williams “planirala poslati prijenosno računalo prijatelju u Rusiju, a koji ga je potom planirao prodati SVR-u, ruskoj vanjskoj obavještajnoj službi”.“Slanje računala u Rusiju propalo je iz nepoznatih razloga, a Williams ga još uvijek ima ili ga je uništila”, dodaje se u dojavi zbog koje je pokrenuta istraga.

Čini se da je Williams pobjegla s adrese blizu Harrisburga u Pennsylvaniji koju je dijelila sa svojom majkom, deaktivirala telefonski broj i obrisala sve profile na društvenim mrežama, naveo je FBI. Glasnogovornik Pelosi, Drew Hammill zasad se nije oglasio.

Dva dana nakon opsade Kapitola, Hammill je rekao da je iz konferencijske sobe u Pelosinom uredu ukraden laptop korišten za prezentacije. Nije poznato je li Williams optužena za krađu tog uređaja.

Komentari