Fauci poziva Amerikance da se cijepe bilo kojim od tri dostupna cjepiva

profimedia

Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je u nedjelju da bi se cijepio tek odobrenim cjepivom protiv covida-19 koje je proizveo Johnson & Johnson (J&J) te je pozvao Amerikance da se cijepe bilo kojim od tri odobrena cjepiva.

“Sva tri su stvarno dobra, a ljudi bi trebali uzeti ono koje im bude najdostupnije. Ako ste negdje i imate J&J, a to je cjepivo koje je trenutno dostupno, ja bih ga uzeo”, rekao je Fauci u NBC-jevoj emisiji ‘Meet the Press.’

Američka vlada odobrila je u subotu jednodozno cjepivo protiv covida-19 proizvođača Johnson & Johnson, čime je to cjepivo postalo treće dostupno uz cjepiva Pfizer/BioNTecha i Moderne. Oba ova cjepiva zahtijevaju dvije doze.

Pošiljke J&J cjepiva u centre za cijepljenje trebale bi krenuti u nedjelju ili ponedjeljak.



I Pfizerovo i Modernino cjepivo pokazaju veće stope učinkovitosti u testiranjima u kojima su korištene dvije doze, za razliku od jedne doze J&J cjepiva. Međutim, direktna usporedba je teška jer su ispitivanja imala različite ciljeve, a J&J cjepivo je proizvedeno dok su u optjecaju već bili zarazniji sojevi virusa.

“Sada imate tri visoko učinkovita cjepiva, zasigurno. Nema sumnje u to”, rekao je Fauci.

Komentari