Facebook kaže da neće dopuštati nove političke reklame u tjednu pred američke izbore

Pixabay

Facebook je u četvrtak objavio da neće prihvaćati nove političke reklame u tjednu uoči američkih predsjedničkih izbora 3. studenoga.

Facebook, najveća društvena mreža na svijetu, tada će i dalje dopuštati političke spotove koji su već u sustavu, kao i omogućavati izmjenu njihovih ciljanih skupina ili uložena sredstva, no neće dozvoljavati izmjene sadržaja ili dizajna reklama.

Korporacija je objavila i da će posebno označavati objave kandidata i kampanja koji će tvrditi da su pobijedili prije objave službenih rezultata.

U razgovoru za CBS objavljenom u četvrtak, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg kazao je kako će se te mjere “definitivno odnositi i na predsjednika“ te da će se “primjenjivati jednako na sve“.



U objavi na Facebooku kojom je najavio promjene Zuckerberg je izrazio zabrinutost oko jedinstvenih izazova s kojima će se birači ove godine susresti zbog pandemije koronavirusa koja je iznimno povećala broj onih koji će glasovati dopisnim putem.

“Zabrinut sam da bi zbog podijeljenosti naše nacije i toga što će konačni rezultati možda stići nakon nekoliko dana ili tjedana moglo biti većih mogućnosti građanskih nemira diljem države“, napisao je direktor te društvene mreže.

Dodao je kako Facebook “sve više bilježi pokušaje potkopavanja legitimnosti izbora unutar naših granica“, kao i sve više utjecaja stranih faktora. Zbog toga će društvena mreža označavati i one objave koje pokušavaju smanjiti legitimnost rezultata.

Komentari