Evo koliko je milijuna eura Angela Merkel zaradila otkako je politici. Nije puno bogatija od nekolicine zastupnika u Hrvatskom saboru

Glyn Lowe, Flickr

Pristojna primanja Angela Merkel je imala praktično od 1990. kad po prvi put ulazi u Bundestag kao zastupnica CDU-a. U 15 godina kancelarske karijere zaradila nešto više od 35 milijuna eura, a ono čime danas raspolaže otprilike je jedna desetina toga.

Njemački magazin Vermögen konstatirao je da Angela Merkel danas raspolaže kapitalom od 3,5 milijuna eura, što bi bilo nešto malo preko 26 milijuna u kunama.

S takvim kapitalom 66 godišnja kancelarka Merkel, koja je u Bundestag prvi put ušla još 1990., a potom redala ministarske funkcije, funkciju predsjednice CDU-a i čak 15 godina kancelarskog staža, nije puno bogatija primjerice od nekolicine najbogatijih zastupnika u Hrvatskom saboru.

Do današnjih 3,5 milijuna eura imovine osobe koju se godinama proglašavalo najmoćnijom ženom svijeta, magazin nije došao paušalnim procjenama, nego vrlo detaljnom i argumentiranom računicom, prenosi RTL.



Djevojka iz DDR-a

Njena mjesečna kancelarska plaća iznosi 25.000 eura, u što su uključeni još razni dodaci koji idu uz njenu funkciju, te se tako dolazi do ukupnih kancelarskih primanja od 35.000 eura mjesečno ili godišnje 420.000 eura.

Pristojna primanja Angela Merkel je, inače, imala i puno prije 2005., praktično od 1990. kad po prvi put ulazi u Bundestag kao zastupnica CDU-a, izabrana u tek ustanovljenoj izbornoj jedinici sad ujedinjene Njemačke iz regije Mecklenburg-Zapadno Pomorje.

Rođena u Hamburgu, ali odrastala u DDR-u, kamo je njena obitelj odselila kad je imala samo tri mjeseca zbog službe njenog oca, luteranskog pastora, Angela Merkel je s padom Berlinskog zida munjevitom brzinom krenula u političku karijeru. Od 1991. do 1998. bila je ministrica, prvo za žene i mlade, a potom za okoliš.

U to vrijeme njena plaća iznosila je 8000 njemačkih maraka, a primala je i još 4000 njemačkih maraka na ime stranačkih dužnosti. Sveukupno, u tim godinama na ime plaća trebala je primiti 550.000 eura.

35 milijuna u 15 godina

Kao generalna tajnica CDU-a u dvije godine, preračunato u eure, zaradila je ukupno 140.000 eura, a od 2000. do 2005. kao zastupnica Bundestaga zaradila je plaće u ukupnoj vrijednosti od 400.000 eura.

I, konačno, magazin Vermögen posebno se detaljno prihvatio računanja u razdoblju njenih 15 i pol godina na mjestu predsjednice vlade Njemačke, kancelarke, u eri u kojoj je nebrojeno puta u najmanju ruku ravnopravno putovala na megdan s predsjednicima poput Donalda Trumpa, Vladimira Putina, kraljevima poput saudijskog…

Do 1. ožujka u tih je 15 godina zaradila nešto više od 35 milijuna eura, a ono čime danas raspolaže otprilike je jedna desetina toga.

Komentari