Evo kako je izgledala mreža džihadističke organizacije: IS je opskrbu održavao na turskom području, a sve je plaćao u gotovini

Londonski znanstveni institut Conflict Armament Research objavio je studiju o tome kako se gradila mreža džihadističke organizacije “Islamska država” (IS). 

Kako piše Deutsche Welle, ključnu ulogu za opskrbu komponentama potrebnima za izradu eksploziva i oružja bila su poduzeća uz tursko-sirijsku granicu, i to bez znanja s kim imaju posla jer su teroristi prilikom kupovine koristili lažna imena.

Komunikacija se uvijek odvijala isključivo preko krivotvorenih e-mail adresa, internet stranica i putem audio softwarea, dok se plaćanje uglavnom rješavalo transferom novca u gotovini.

Autori studije smatraju da nije čudno što je IS opskrbu mreže održavao na turskom području.



Ankara je na početku bila isto tako iznenađena dinamikom IS-a kao i druge države. A s obzirom na to da IS nije napadao turske ciljeve turska vlada je džihadiste tolerirala. Turska tada u IS-u nije vidjela svog neprijatelja. Osim toga IS se borio protiv Kurda protiv kojih se borila i vlada u Ankari. I to je bio razlog da pusti IS da djeluje. To držanje se promijenilo tek 2015. kad je IS postajao sve agresivniji i moćniji”, rekao je Peter Neumann, profesor za sigurnosne studije na King’s Collegeu u Londonu.

Međunarodna IS-ova mreža je danas razbijena, iako organizacija i dalje pokušava nabavljati oružje.

“Naprednom tehnologijom, kao ni kemijskim ili biološkim oružjem, IS vrlo vjerojatno više ne raspolaže”, smatra istraživač terorizma Jassim Mohamad.

Komentari