Evo kako izgleda tijek događaja od atentata iranskog generela

Nakon što se iranski predsjednik Hassan Rouhani oglasio preko društvenih mreža o raketnom napadu na američke vojne baze u Iraku i obznanio da je konačan odgovor na ubojstvo generala Soleimanija izbacivanje svih američkih snaga iz regije, čeka se odgovor Donalda Trumpa.

Podsjetimo, Pentagon je u četvrtak, 2. siječnja, potvrdio da je američki predsjednik Donald Trump naredio likvidaciju iranskog generala Qassema Soleimanija. Tri rakete pale su u dronskom napadu na međunarodnu zračnu luku u Bagdadu u kojem je poginuo Soleimani.

TRUMP NAREDIO LIKVIDACIJU Amerikanci na aerodromu u Bagdadu ubili najmoćnijeg iranskog generala, Teheran: ‘Ovo je ratni čin’



Nedugo nakon toga, američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je građane SAD-a da odmah napuste Irak.

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila kazao je da će eskalacija sigurno biti. ”Ovo je jedan događaj koji će preokrenuti i ubrzati eskalaciju koja je već bila na djelu unazad godinu dana otkad je SAD izašao iz sporazuma o nuklearnom naoružanju”, smatra Cvrtila.

Cvrtila: Eskalacije će sigurno biti, ali Iran neće direktno srljati u sukob s SAD-om

Američki predsjednik Donald Trump odlučio je na Twitteru braniti svoju odluku o ubojstvu Kasema Sulejmanija, tvrdeći da moćni zapovjednik Kudsovih snaga stoji iza smrti “tisuća ljudi”, među kojima su američki državljani, ali i njegovi sunarodnjaci Iranci.

S druge strane, iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost obećalo je osvetiti “na pravom mjestu i u pravom trenutku” smrt iranskog generala Kasema Sulejmanija ubijenog u američkom napadu u Bagdadu.

Nakon toga, Pentagon je objavio da će Sjedinjene Države poslati između 3.000 i 3.500 dodatnih vojnika na Bliski istok.

Američki predsjednik Donald Trump, obratio se javnosti i izjavio da ne želi “promjenu režima” u Teheranu nakon likvidacije iranskog generala Kasema Sulejmanija, već je djelovao kako bi zaustavio, a ne pokrenuo rat.

Eskalacija između Sjedinjenih Država i Irana nastavila se u subotu novim američkim napadom na pro-iranske snage u Iraku, uoči pokopa iranskoga generala Kasema Sulejmanija.

U napadu na konvoj Jedinica narodne mobilizacije, pro-iranske paravojne skupine, sjeverno od Bagdada “bilo je poginulih i ranjenih”, izvijestio je policijski izvor.

Reakcije iz svijeta

UN i svijet pozivali su na smirenje situacije, a američki demokratski predsjednički kandidati osudili su zračni napad u kojemu je ubijen iranski general Kasem Sulejmani, ocjenjujući da je odluka predsjednika Donalda Trumpa bila nepromišljena te da bi mogla uvući Sjedinjene Države u novi rat na Bliskom istoku.

Europska unija i Kina pozvale su SAD i Iran na prekid sukoba i dijalog nakon iranskih raketnih napada na američke ciljeve u Iraku.

“Upotreba oružja odmah treba prestati kako bi se otvorio prostor za dijalog”, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen novinarima prije odlaska u London gdje će o situaciji na Bliskom istoku razgovarati s britanskim premijerom Borisom Johnsonom.

Novi napadi

Dvije rakete ispaljene iz višecijevnog bacača pale su u subotu u blizini veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bagdadu, no žrtava nije bilo, rekla su dva izvora iz iračke policije.

Rakete su pale na trg u snažno utvrđenoj “Zelenoj zoni” Bagdada u kojoj su smještena strana predstavništva i zgrade iračke vlade.

Nakon toga, Trump je rekao da je SAD odredio 52 iranske mete koje će pogoditi ako Iran napadne bilo kojeg Amerikanca ili američke ciljeve u odgovoru na ubojstvo iranskog zapovjednika Kasema Sulejmanija.

Trump zaprijetio Iranu žestokom odmazdom ako napadne američke ciljeve

Teheran je zatim u nedjelju objavio kako više neće ograničavati proizvodnju obogaćenog uranija, čime je prekršio jednu od odredbi nuklearnog sporazuma iz 2015. sa šest svjetskih velesila, ali je istaknuo da će nastaviti surađivati s UN-ovim tijelom koje nadgleda nuklearni program.

Iran ponovno gađa Zelenu zonu

U subotu, 4. siječnja, šest je projektila iz raketnog bacača kaćuša palo na Bagdad u nedjelju, a dva su pogodila dobro utvrđenu Zelenu zonu, u kojoj su smještene vladine zgrade i američko veleposlanstvo, rekla je iračka vojska.

Preostali projektili pogodili su obližnju četvrt Jadrija, rekla je vojska. Šest je osoba ozlijeđeno, rekla je policija.

“Hormuški tjesnac od ključnog je značaja za Zapad i velik broj američkih razarača i ratnih brodova onuda prolazi… Iran je odavno identificirao ključne američke mete u regiji … u našem su dosegu nekih 35 američkih meta, kao i Tel Aviv”, poručio je general Golamali Abuhamzeh, spomenuvši i mogućnost napada na brodove u Zaljevu.

Reakcija Kongresa na ne obavješćivanje o prvotnom napadu

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi najavila je da će Predstavnički dom ovaj tjedan predložiti i glasati o rezoluciji o ratnim ovlastima kako bi ograničili vojne akcije predsjednika Donalda Trumpa prema Iranu.

Oporbeni demokrati predložit će rezoluciju za ograničavanje Trumpovih ratnih ovlasti u Iranu

Napadi se nastavljaju i danas

Najmanje je devet raketa palo u noći na srijedu na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor a iranska televizija je objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Solejmanija.

VIDEO Iran izveo napad na američku vojnu bazu u Iraku, najavili još snažniji odgovor

NATO stoji uz SAD

Sve članice NATO-a uz Sjedinjene Države su kada je riječ o Bliskom istoku nakon što je Washington izvijestio NATO o svojem napadu dronom u kojem je poginuo iranski general Kasem Sulejmani, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U međuvremenu, na pokopu generala Kasema Sulejmanija, u stampedu na jugoistoku Irana poginulo je više od 50 ljudi dok je mnoštvo izvikivalo “Smrt Americi”, u prigodi odavanja počasti tom visokom vojnom časniku ubijenom u američkom napadu u Iraku.

Također, Boeing 737 Ukraine International Airlinesa srušio se zbog tehničkog kvara nakon polijetanja iz iranske zračne luke Imama Homeinija sa 180 putnika i članova posade, objavila je u srijedu na Twitteru poluslužbena novinska agencija Fars.

NIJE ISKLJUČEN TERORIZAM? Ukrajinsko veleposlanstvo povuklo priopćenje o avionskoj nesreći u Iranu

Komentari