Europsko vijeće raspravljat će o uvođenju potvrda o cijepljenju; Michel: Ubrzavanje cijepljenja apsolutni prioritet

Ubrzavanje cijepljenja diljem EU-a apsolutni je prioritet, ali treba i dalje ostati oprezan, nastaviti testirati i pratiti kontakte zaraženih, istaknuo je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu za video-samit čelnicima zemalja članica.

“Ubrzavanje cijepljenja širom EU-a naš je apsolutni prioritet”, kaže se u Michelovu pismu uoči video-samita koji će se održati u četvrtak navečer.

Michel navodi da stopa zaraze u Europi i pojava novih zaraznijih sojeva virusa iziskuju najveći oprez.

“Izgledi za cijepljenje su ohrabrujući, ali moramo zadržati budnost i nastaviti s testiranjem i praćenjem kontakata i istodobno dopuštati prelazak granica unutar EU-a”, dodaje Michel.



Predsjednik Europskog vijeća kaže da će se na virtualnom samitu razgovarati i o potvrdama za cijepljenje, njihovoj prikladnosti i okolnostima u kojima bi se mogle koristiti.

Grčki premijer Kiriakos Micotakis predložio je uvođenje standardiziranih potvrda o cijepljenju kojima bi se omogućilo nesmetano putovanje unutar EU-a.

Međutim, riječ je o vrlo osjetljivoj temi koja otvara brojna pitanja, zasad bez odgovora. Među ostalim, još nije utvrđeno mogu li cijepljene osobe prenositi virus.

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla rekao je prošli tjedan da o tome još nema pouzdanih podataka i da će se više znati početkom veljače. Osim toga, većina vlada država članica smatra da je za te tzv. covid putovnice prerano, barem dok se osigura pristup cjepivu za sve, jer bi u protivnom moglo doći do diskriminacije.

Također, uvođenje tih potvrda moglo bi se protumačiti kao uvođenje obveznog cijepljenja, što bi mogli iskoristiti protivnici cijepljenja.

Virtualni samit čelnika EU-a, na kojem će čelnici zemalja članica razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Europi i o usklađivanju mjera za borbu protiv pandemije koronavirusa, počinje u četvrtak, u 18 sati.

Komentari