Europsko-ukrajinski forum: Samo ujedinjena Europa može biti protuteža Rusiji

U utorak je počeo dvodnevni Europsko-ukrajinski forum, s fokusom na nastavak reformi i modernizacija Ukrajine u kontekstu ishoda nedavnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora. Portal Otvoreno medijski je sponzor ovog važnog događaja. Prenosimo ključne poruke s panel diskusija prvog dana foruma.

Počinje Europsko-ukrajinski forum: Hoće li Zelensky nastaviti reforme i euroatlantski put Ukrajine?

Forum je započeo s panelom o razbijanju barijera za poljsko-ukrajinske poduzetnike. Ukrajinsko tržište je veliko, dinamično i pruža velike prilike za ulagače. Zato trgovina između Poljske i Ukrajine iz godine u godinu raste. Panelisti su govorili o kreditiranju ukrajinskih poduzetnika od strane poljskih banaka i o potrebi uvođenja transparentnih zakonskih propisa.



Na drugom panelu govorilo se o migracijama između Poljske i Ukrajine. Radi se uglavnom o Ukrajincima koji idu na privremeni rad u Poljskoj, gdje ih čekaju bolji uvjeti i plaća.

Poljski ministar obitelji, rada i socijalne politike Mirosław Przewoźnik istaknuo je da će Poljska olakšati ulazak ukrajinskih radnika na poljsko tržište rada.

Ukrajinci će uskoro moći lakše i na rad u Njemačkoj, gdje je najavljeno otvaranje tržišta rada za Ukrajince bez diplome.

Ukrajina ima jednu od najvećih infrastruktura za proizvodnju i skladištenje plina i ima realne šanse da postane neovisna o stranim isporukama, govorilo se na panelu o posljedicama gradnje ruskog Sjevernog toka 2. Panelisti su zaključili da Ukrajina mora postati neovisna od Gazproma i ruskog utjecaja koji je blisko povezan s energetikom.

Kako se boriti protiv korupcije? Kako organizirati poslovne i političke odnose u sustavu u kojem djeluju oligarhijske skupine? Kako stvoriti političku kulturu u kojoj postoje zdrava pravila za financiranje političkih stranaka? Na ta pitanja pokušali su odgovoriti gosti panela o korupciji. Na panelu je sudjelovao i poseban gost, bivši predsjednik Gruzije Mikheil Saakashvili.

“Jedino ujedinjena Europa može biti protuteža Rusiji na istoku”, istaknuo je posebni gost Mikheil Saakashvili na panelu o europskom putu Ukrajine.

Predsjednica poljskog parlamenta Małgorzata Gosiewska rekla je da je Poljska pronašla svoje mjesto u europskim strukturama, a sada se takve borbe nastavljaju u Ukrajini.

Na sljedećem panelu sudionici su razgovarali o međunarodnoj gospodarskoj suradnji, od trgovine do ulaganja. Vrijednost ukrajinskog izvoza prema Europskoj uniji od 2014. godine narasla je za 66 posto, te je sada na 21 milijarde eura.

Ukrajinski političar Anatoliy Kinakh, predsjednik Stranke industrijalista i poduzetnika Ukrajine, istaknuo je da europsko tržište nije samo dobro tržište za izvoz, nego pruža i mogućnost za pristup novim tehnologijama, koje će pomoći u modernizaciji gospodarstva.

Komentari