EUROPSKO-UKRAJINSKI FORUM Obilježava se deseta obljetnica Istočnog partnerstva

forum-ekonomiczne.pl

Inicijativa Istočnog partnerstva 2019. godine proslavila je desetu obljetnicu. To je sjajna prilika za pregled dosadašnjeg programa i za raspravu o eventualnim novim rješenjima za zemlje povezane s Europskom unijom u okviru ovog programa. Ukrajina, kao zemlja partner u sklopu Istočnog partnerstva, kroz provođenje sporazuma o priključivanju očekuje jaču integraciju u zonu slobodne trgovine s Europskom unijom.

Jedna od rasprava u okviru 13. Europsko-ukrajinskog foruma, čiji je ovogodišnji medijski sponzor i portal Otvoreno.hr, bit će na temu: Istočno partnerstvo: nove ideje za novu stvarnost.

Kako se ocjenjuje Istočno partnerstvo u državama članicama EU i u partnerskim zemljama? Hoće li obnova istočnog partnerstva naći dovoljno jaku potporu među članicama EU-a? Kakva će mu biti budućnost i ima li alternativa?

Sudjelovanje u raspravi potvrdili su iskusni diplomati i stručnjaci: Hans-Jürgen Heimsoeth, posebni predstavnik za istočno partnerstvo Saveznog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu te bivši veleposlanik Njemačke u Kijevu, Karin Anderman iskusna diplomatkinja švedskog Ministarstva vanjskih poslova, Ruth Ferrero-Turrión, profesorica, stručnjakinja za istočnu Europu sa Sveučilišta Complutense u Madridu. Ukrajinsko stajalište zastupat će Rostyslav Tomenchuk, predsjednik Ukrajinskog instituta za međunarodnu politiku.



Uz to, tijekom foruma u Rzeszowu bit će predstavljena i glavni zaključci iz izvješća “Trendovi istočnog partnerstva 2030. godine” koje je objavio Visegrad Insight, vodeći časopis koji se bavi temama središnje i istočne Europe. Izvješće, koje se bavi glavnim trendovima koji oblikuju politiku Europske unije s istočnim susjedima, predstavit će Wojciech Przybylski, glavni urednik časopisa.

Izvješće istražuje najvažnije trendove za sljedeće desetljeće u sferama politike i sigurnosti, društva i demografije, ekonomije, tehnologije te energetike i okoliša koji će oblikovati raspravu o politikama za regiju Istočnog partnerstva.

Komentari